Víc práce pro odsouzené: Pardubická věznice rozšíří výrobnu nábytku

20. říjen 2017

Pardubická věznice nejspíš rozšíří ve svém areálu pracoviště, kde vězni vyrábějí dýhový nábytek. Investici zaplatí nábytkářská firma.

V mužské věznici si odpykává trest kolem 850 vězňů. Aktuálně jich pracuje 57 %, nové pracoviště by zaměstnalo dalších 30 vězňů. "Společnost zabývající se výrobou dýhovaného nábytku zainvestuje do úprav jedné z hal," řekl hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Díky spolupráci s firmou může po skončení trestu bývalý vězeň nastoupit hned do té samé společnosti do práce. S věznicí spolupracuje i Zámek Pardubice, kde vězni mimo jiné pomáhali s úklidem valů. Pomáhali také stěhovat nábytek krajského soudu, který v Pardubicích měnil působiště.

Čtěte také

Vězeňský areál má pracovní zóny i terapeutické dílny, ve kterých vězni vyrábějí dřevěné nebo plyšové hračky, keramické výrobky nebo malují.


Věznice Pardubice
Vězení je uprostřed bytové zástavby, postavena byla v letech 1889 až 1891. Je typem věznice s ostrahou. Do roku 2004 byla i ženskou věznicí.

V Pardubickém kraji je zatím jedinou věznicí. Ministerstvo spravedlnosti chce ale zřídit káznici pro ženy v Králíkách. Vybralo budovu opuštěnou od roku 2014, dřív v ní byl dětský výchovný ústav. Proti jsou místní i vedení města.

Vězni v Pardubicích pomáhají při úklidu zámeckých valů
zdroj: ČTK
Spustit audio