Vídeň a Dolní Rakousko přechází na DVB-T2, volně už bude vysílat minimum stanic

26. říjen 2016

Pro řadu diváků může být velmi špatnou zprávou i skutečnost, že vysílač Weitra nebude překlopen do DVB-T2 a jeho existence coby televizního stanoviště bude ukončena.

Vídeň, Dolní Rakousko a Burgenland, tedy tři spolkové země našich jižních sousedů, přejdou od zítřejšího dne z vysílání pozemní televize ve standardu DVB-T na DVB-T2 s kódováním H.264/AVC. Diváci v příhraničí, kteří tak budou chtít nadále sledovat tyto kanály, budou potřebovat modernější televizor, případně alespoň set-top-box. Na blížící se změny upozornil web Digitální rádio jeho čtenář Pavel Bárta.

Spolu se zaváděním DVB-T2 se Rakušané uchylují ke kódování signálu. Neplatí to ale pro všechny stanice. Volně bude možné nadále přijímat kanály ORF1 a ORF 2 se standardním rozlišením plus komerční televize ATV a ATV II. Pro sledování těchto programů tedy nebude nutný žádný dekódovací modul, případně oficiální box platformy simpliTV. Ostatní kanály v rakouském DVB-T2 budou šířeny nově s kódováním, ale v případě ORF programů postačí registrace, nikoli pravidelná platba.

Ve Vídni, Dolním Rakousku a Burgenlandu bude nově fungovat pět multiplexů. Jejich rozpis je k dispozici například na adrese www.ors.at. Pro řadu diváků na území Čech a Vysočiny může být velmi špatnou zprávou skutečnost, že vysílač Weitra nebude překlopen do DVB-T2 a jeho existence coby televizního stanoviště bude ukončena. S tímto stanovištěm se v éře nového vysílacího standardu zkrátka nepočítá. Špatnou zprávou je i skutečnost, že ač vysílání na 31. kanálu v případě lokality Sankt Pölten – Jauerling zůstává zachováno (byť nově v DVB-T2), od ledna na něm budou fungovat i pražský Žižkov a středočeský Cukrák.

autor: lukpo
Spustit audio