VIDEO: Blízké setkání s polárními soby. Reportérka je měla nadosah

15. červenec 2016

Po téměř dvou týdnech pobytu na souostroví Svalbard v Arktidě zažila naše reportérka dosud nejzajímavější setkání se zvířaty. Při natáčení reportáže v městečku Longyearbyen si všimla skupinky polárních sobů a samozřejmě se vydala co nejblíže k nim.

„Na takové setkání jsem čekala skoro čtrnáct dní, nepřálo mi počasí. Dnes nás překvapili u semenné banky, kde jsme natáčeli reportáž. Okamžitě jsem odhodila mikrofon a pomalu šla za soby. Podařilo se mi k nim přiblížit na tři metry,“ napsala Romana Lehmannová z Arktidy.

Sobi se tu skoro nebojí, protože nemají téměř žádné přirozené nepřátele. Lední medvědi je neloví, specializují se na tuleně. Místní lidé je sice mohou střílet, ale na rok je povolený jen určitý počet odstřelů.

Odstřel sobů na Svalbardu podléhá licenci od guvernéra. Ten jich každý rok vydá přibližně 300, ale využijí se jen dvě třetiny.

Sob polární špicberský je menší a zavalitější než jeho příbuzní na pevnině nebo v Grónsku. Z kulovitého těla totiž uniká méně tepla.

„Překvapilo mě, že paroží mají i samice a společně se samci je shazují na podzim. Shozené paroží se tu dá jednoduše najít i kolem města,“ dodává Romana Lehmannová

autoři: Romana Lehmannová , Andrea Poláková
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.