VIDEO: Horké letní dny dávají zabrat i zvířatům. Sloni si dvakrát denně užívají chladivou sprchu

9. srpen 2017

Vezmeme vás do Zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem. Jak tamní ošetřovatelé pomáhají svěřencům zvládnout letní horké dny? Najdeme tu sice především druhy žijící v Africe a tedy navyklé na vysoké teploty, přesto mají některá zvířata během léta jiný režim. Jaký? To zjišťoval reportér Václav Plecháček.

S Jiřím Lokvencem, ošetřovatelem slonů, stojíme kousek od dvojice velkých zvířat, slonů. „Ta napravo, ta větší, to je Sally, ta nalevo je Bumbu. Pocházejí z Afriky. Slony koupeme dvakrát denně, oni to mají rádi. Je to samozřejmě prospěšné pro jejich kůži, protože se namočí a potom se krásně poházejí pískem. A tu kůži si pak odrbávají támhle o drbadla."

Slyšíme pískání, které vydává jeden ze slonů chobotem. Těší se na tu sprchu, nebo na dobroty, které má pro něj Jiří Lokvenc v ruce?

„Možná že i na ty dobroty. On je to takový náš pískací slon. Oni sloni dokáží mít i různé zlozvyky. A u ní jsme toho využili, že má vlastně i povel: zapískej a ona nám zapíská," usmívá se Jiří Lokvenc.

A teď už následuje samotné sprchování s hadicí v ruce. „Používáme spíš vlažnou vodu, ono je to pro ně lepší," doplňuje Jiří Lokvenc.


Sprchování slonů pokračuje, ale my se už přesunujeme k opicím

Zoolog Michal Podhrázský vysvětluje, jak tady příjemňují zvířatům horké dny. „Jeden z těch způsobů, takový ten nejzákladnější, je, že mají teď možnost takzvané probíhačky. To znamená, že kdykoliv chtějí, tak mohou jít z vnitřního prostoru ven. Nebo z venku dovnitř. Tuhle možnost třeba někdy v noci nemají, ale teď v těch teplých dnech tu možnost mají. Druhá možnost ochlazení je taková bizarní. Dostávají zmrzlinu. Jsou to různé ovocné dřeně. Prostě rozmixované zamražené ovoce. Takže tím se naši šimpanzi, gorila a orangutani osvěžují."

A doplňuje ještě třetí možnost osvěžení v pavilonu primátů. „Šimpanzi jsou pravidelně sprchováni hadicí. Ale není to pod takovým tlakem jako u těch slonů. Dostanou také možnost se přímo napít z hadice. A oni tam někdy zůstanou a chovateli přímo naznačí, že by chtěli osprchovat. Náš samec Dingo to úplně miluje. Ten se nechá celý osprchovat. Když chovatelky zkusily dát do venkovního výběhu dětský bazének napuštěný vodou, tak se v něm opice koupaly. Tak my zpříjemňujeme tyto horké dny našim primátům."

autor: baj
Spustit audio