VIDEO: Titul Vesnice roku slavil Kruh, sympatická obec v Podkrkonoší

Slunce, seno a Kruh. To není nový film režiséra Zdeňka Trošky, ale název děkovné plakety, kterou od svých občanů ve středu 16. srpna dostal starosta obce Kruh u Jilemnice. Ta získala letošní titul Vesnice roku Libereckého kraje. Starosta Jiří Sedláček ji s dojetím od lidí z vesnice přijal, stejně jako desítky gratulací od krajských radních a taky starostů a starostek okolních obcí, kteří přijeli na Tuláčkův statek v Kruhu tento prestižní titul oslavit.

„Je to hodný a šikovný pan starosta, umí se o vesnici postarat,“ chválí sedmileté úsilí starosty Jindřiška Václavíková z Kruhu. „Lidé a spolky pečují o ty své zahrádky, balkóny, okna – to je samá kytička – to je takové to krásné ve vesnici.“

Vesnice nedaleko Jilemnice je doslova „vypěkněná“, a tak není divu, že porotci dali hlas právě Kruhu. „Když dáte lidi dohromady, a ti lidé chtějí, je to úplně perfektní. Samozřejmě, že komise vidí, které novinky se tu dějí – za poslední roky je opravený obecní úřad, mateřská škola, rekonstruovaný hřbitov, zeleň, nové dětské hřiště… a zrovna předěláváme sokolovnu,“ popisuje nezávislý starosta obce Jiří Sedláček.

Titul Vesnice roku Libereckého kraje 2017 Kruh získal za společenský život, zeleň, opravy obecního úřadu, školky, restaurace, obchodu a i teď probíhající rekonstrukci historické sokolovny, kde je digitální kino a tělocvična. Tu pro pořádání akcí využívají fotbalisté, hasiči, tenisté, ale taky Český červený kříž, myslivci a další spolky. Starosta dostal i děkovnou plaketu nazvanou Slunce, seno a Kruh od svých občanů.

Své plesy a další akce pořádají v sokolovně i hasiči. Jezdí na nejrůznější soutěže, ale hlavně pomáhají. Jejich velitel Roman Kužel vzpomíná na nejtěžší chvíle: „Byly to povodně v roce 2013 a 2014, které zaměstnaly nejenom nás jako hasiče, ale i obyvatele.“

Titul obyvatelé Kruhu společně s vedením obce slavili opékáním selátek na Tuláčkově statku. Český rozhlas Liberec byl u toho a vydal se i na procházku vesnicí, která teď jako vítěz krajského kola bude soutěžit jako finalista celostátního kola. To se uskuteční v termínu od 3. do 9. září a jeho výsledky vyhlásí ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová společně s dalšími zástupci vyhlašovatelů soutěže na Jarmarku venkova v Luhačovicích 16. září.

Oslavy titulu v podkrkonošském Kruhu
Slavnostní chvíle, předávání ocenění
autoři: Ivana Bernáthová , Jaroslava Mannová
Spustit audio