VIDEO: Tygřice Altaica a tygr Oliver už žijí ve společném výběhu v Zoo Hluboká

15. leden 2017

Tygří výběh v Zoo Hluboká teď vypadá trochu jako divoká italská domácnost. Už šestý den ho společně obývá pár tygrů ussurijských Oliver a Altaica. Občas se pohlavkují a také na sebe řvou. Na soužití si teprve zvykají.

„Dlouhou dobu už na sebe koukali přes seznamovací mříž, mohli na sebe frkat, znali se,“ přibližuje zoolog Ivan Kubát.

První oťukávání ve společném výběhu naštěstí nepřineslo žádný konflikt. „Určitě neexistovalo takové riziko, že by si něco chtěli záměrně udělat, ale mohlo se něco stát spíš z úleku, z toho, že jsou najednou v situaci, kterou nečekají. Podle toho také ty první kontakty vypadaly, tygři se lekali věcí, které jsou dneska už normální,“ dodává zoolog.

Chovatel Martin Drha sice chodí tygry častěji kontrolovat, ale kdyby se něco stalo, moc možností nemá. „Jediný zásah, který připadá v úvahu, je, že zkusím odvolat alespoň jednoho tygra do ubikace. Nevím ale, jestli by se to podařilo ve vypjaté situaci,“ popisuje.

V krajním případě by se tygři mohli i zabít, ale toho se Martin Drha neobává. Podle něj mají obě zvířata velmi dobré charakterové vlastnosti, a proto je větší pravděpodobnost, že si budou ve společném výběhu rozumět.

„Oliver je tady od necelého roku, je takový hodnější. Samička je typická ženská, občas musí být po jejím. Oliver občas dostane úder tlapou, ale vždy je to bez vytažení drápů, takže v pohodě. A řvou na sebe navzájem,“ doplňuje chovatel.

V případě, že si tygří pár Oliver a Altaica skutečně padne do oka, mohla by se první tygří koťata narodit už letos v květnu.

Spustit audio