VIDEO: V Pošumaví se objevil vzácný návštěvník, zřejmě se jedná o kočku divokou

11. leden 2017

Fotopasti Hnutí Duha v Pošumaví natočily dvě videa šelmy, která nápadně připomíná kočku divokou. Záznamy pocházejí z okraje Chráněné krajinné oblasti Šumava. Po vlkovi jde o další vzácný úkaz.

Původ šelmy je zatím sporný. Prozradit ho může pouze genetika, ale ochránci přírody nemají k dispozici potřebné vzorky. Přesto odhadují, že k nám mohla šelma přijít z Německa, kde je silná populace kočky divoké, nebo z Karpat.

Monitoring kočky divoké je obtížný, protože její teritorium je malé, má rozlohu sotva pár kilometrů čtverečních. Navíc koček divokých není v naší přírodě mnoho. Také je těžké určit, jestli je zachycené zvíře kočka domácí nebo jako v tomto případě její vzácný příbuzný.

„Záznamy mohou ilustrovat postupný návrat této šelmy do naší přírody, ale také vypovídají o rozvoji monitorovacích technik pro sledování skrytě žijících šelem. Donedávna bylo jen velmi obtížné zjistit výskyt kočky divoké v naší přírodě, situace se ale změnila s rozvojem fotopastí,“ dodává zooložka Správy Národního parku Šumava Elisa Belotti.

Kočka divoká se běžně vyskytovala v české přírodě ještě zhruba v polovině 18. století. Tvrdí se, že za její vymizení může systematické pronásledování člověkem a také výrazný úbytek přirozených pralesovitých porostů.

autor: Lenka Nechvátalová
Spustit audio