Vědci našli na Šumavě nejstarší smrk, pamatuje ještě dobu Karla IV.

20. červen 2016 15:55

Nejstarší smrk České republiky je na Šumavě. Nový rekordman se dožil 623 let. Vědci ho objevili úplnou náhodou u břehu Plešného jezera v první zóně národního parku. Dnes se jedná už jen o suché torzo.

Strom stojí na dohled od hráze Plešného jezera. „Vidíme tam statný žijící smrk přímo na břehu a kousek od něj vlevo svítí poměrně vysoká souš. To je ten nejstarší smrk,“ ukazuje Tomáš Koutecký z Mendelovy univerzity v Brně.

Objev byl dílem náhody. „Měli jsme tam výzkumnou plochu a odebrali jsme vzorek zrovna z tohoto smrku. Svým způsobem to tedy náhoda byla,“ potvrzuje Tomáš Koutecký.

Kmen má v průměru necelých šedesát centimetrů a celý strom je vysoký jako šestipatrový panelový dům, tedy asi dvacet metrů. Smrk je s ohledem na svůj věk malý, v prvních 300 letech života se mu nedařilo. Rostl v hustém porostu, ve dvaceti letech jeho průměr nedosahoval ani deseti centimetrů.

Pomohla mu až vichřice, kterou jako jeden z mála přežil. Před více než dvaceti lety strom odumřel, patrně po napadení kůrovcem.

V lokalitě kolem Plešného jezera se běžně nacházejí stromy, které se dožily 500 let. Na strom ještě o stovku let starší ale narazili odborníci poprvé.

Vědci napočítali celkem 623 letokruhů, což znamená, že smrk pokořil přibližně o sedmdesát roků předchozího rekordmana, který roste o půl kilometru dál. Je ale možné, že vědci nebo lesníci najdou v následujících letech ještě o něco starší smrk.

autor: Romana Lehmannová