Víkendové počasí bude ideální na houby. Mykologové ale varují před ranními mrazy

Česko čeká polojasný až oblačný víkend s teplotami do třinácti stupňů. Podle odborníků je to ideální počasí na růst hub.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bedla vysoká

Bedla vysoká | Foto: Miroslav Kobza

Chladná rána a odpolední teploty až třináct stupňů Celsia přinese víkendové počasí. V sobotu bude v Čechách oblačno nebo zataženo, postupně místy s deštěm nebo přeháňkami. Na hřebenech hor bude sněžit. Odpoledne budou teploty do 12 stupňů.

Neděle by mohla být jasnější, oblačná až polojasná s teplotami do třinácti stupňů. Přes den se ale může udržet inverze a v ní bude teplota jenom kolem osmi stupňů.

Bedly, klouzky, křemenáče: sezona nekončí, houby stále rostou

Číst článek

Takové počasí je podle mykologů ideální pro růst hub. Daří se v něm pravým i hnědým hřibům, žampionům, pýchavkám, klouzkům a ryzcům. Objevovat se už začínají i čirůvky fialové nebo strmělky mlženky. V září bylo sucho, a houbaři se tím pádem letos nedočkají václavek.

Mykolog Jan Borovička při sběru ale radí dávat si pozor na ranní mrazy. „Houby, které opakovaně zmrzají a zase rozmrzají, nejsou zdravé, protože můžou vyvolat trávicí potíže a můžou být druhotně napadené jinými mikroskopickými houbami,“ říká. Doporučuje proto pozorně sledovat, v jakém jsou houby stavu.

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme