Vikingové byli mistři recyklace

15. září 2014

Dřevo ze starých lodí používali Vikingové ke stavbě domů i říčních hrází.

Irskému Corku dali městský charakter Vikingové, kteří tu v 10. století vybudovali přístav. Tak to alespoň tvrdí dobové prameny. Nálezy, které by potvrzovaly vikingské osídlení, však dlouho chyběly. Někteří historici proto byli k podílu Vikingů na budování města v 10. století hodně skeptičtí. Cork se stal podle historických pramenů nejméně třikrát cílem vikingských nájezdů. Proto někteří historici zastávali názor, že si tu Vikingové stavěli nejspíš jen dočasné základny pro své další loupeživé výpravy.

Spor rozsoudily až nyní vykopávky v centru Corku na South Main Street, které proběhly v rámci archeologického záchranného průzkumu před rozsáhlými stavebními pracemi. Archeologové zkoumali v letech 2003 až 2005 hned dvě lokality ležící v blízkosti mostu South Gate, jenž sloužil ve středověku jako jeden z hlavních vstupů do opevněného města. Podle nedávno zveřejněné monografie s výsledky tohoto výzkumu už o přítomnosti Vikingů v Corku a jejich podílu na budování města nemůže být pochyb. Při vykopávkách narazili vědci pod vedením Ciary Brettové z Irského archeologického institutu na základy vikingského domu. Budova s pravoúhlým půdorysem o rozměrech 8x5 metrů pochází z roku 1050.

Zbytky zdiva prozradily, že dům měl stěny ze spleteného proutí omazaného silnou vrstvou jílu. V domě se našly úlomky zdobeného hřebenu na vlasy, mince, bronzové spony sloužící k zapínání pláště, zbytky kožených bot a další předměty. Pozoruhodný je nález dřeva z přídě lodi, které Vikingové použili při stavbě domu.

Vikingské dlouhé lodi měly jen omezenou životnost. Jejich dřevo v mořské vodě poměrně rychle „stárlo“. Vikingové, jak svědčí nálezy z Corku, dřevo ze starých lodí nevyhazovali ani nepálili. Byli to mistři recyklace a pro dřevo našli nové použití. To, co nebylo dost dobré pro loď těžce namáhanou vichry a bouřemi, dobře posloužilo při stavebních pracích.

Pohled na základy vikingského domu objevené při vykopávkách na South Main Street v irském Corku. Pro stavbu domu i k budování nábřeží používali Vikingové „recyklované“ dřevo starých lodí

Tým vedený archeoložkou Ciarou Brettovou objevil i zbytky 11 metrů dlouhé nábřežní zdi. Ta leží 3 až 4 metry za dnešním nábřežím řeky Lee. Vikingové zbudovali tuto zeď, aby získali pevnou půdu pro stavbu domu. Pro své sídlo si vybrali místo v pobřežních bažinách řeky Lee, protože se zde cítili bezpečnější před útočníky. Stavět na nestabilní bažině však byl obtížný úkol. Proto si vybudovali opěrnou dřevěnou zeď a prostor za ní zaplnili jílem dováženým z jednoho místa o něco níž po proudu řeky Lee. Pro stavbu zdi i pro zpevnění navršených vrstev jílu použili opět recyklované dřevo ze starých lodí. Na místě, kde si Vikingové dřevo upravovali, našla Ciara Brettová hlavu sekyry. Nástroji se při práci zlomilo topůrko, zapadl do jílu a majitel už ho nenašel. „Sekeru jsme objevili až my,“ říká irská archeoložka.

Zbudovaná nábřežní hráz zřejmě sloužila jako molo, u něhož přistávaly obchodní lodi k vykládce a nakládce zboží. Z keramických střepů nalezených ve vikingském domě je zřejmé, že mezi oblíbené a hojně dovážené komodity patřila francouzská vína. Mezi exportním artiklem zaujímaly přední místo zvířecí kůže určené především na výrobu bot. I jejich zbytky se ve vikingském domě v Corku našly.

Zdroj: Archeology and arts

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio