Vinaři chtějí, aby jim EK povolila víc doslazovat vína. Hrozny mají málo cukru

Čeští vinaři doufají, že jim Evropská komise letos povolí doslazovat víc, než kolik dovolují evropské předpisy. Kvůli špatnému počasí museli část úrody sklidit dřív, a hrozny proto mají nižší cukernatost než obvykle.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

víno

víno | Foto: stock exchange

Vinaři požádali o výjimku, o které by měla Evropská komise hlasovat ve čtvrtek.

„Evropská komise to projednává na svém řídicím výboru, kde jsou zástupci všech členských států. Máme indicie, že ten předpis je již připraven a měl by být 2. října schválen,“ uvedl výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček.

Přehrát

00:00 / 00:00

O doslazování vína mluvil sommelier Ivo Dvořák

Jak napsal deník E15, o výjimku zažádali také vinaři z dalších evropských zemí, například z Francie, Itálie nebo Rakouska.

I když se mluví o doslazování vína, podle sommeliera Ivo Dvořáka se ve skutečnosti jedná o doslazování moštu, z něhož se pak víno dělá. „Ten cukr, který se přidává do moštu, pak rozeberou kvasinky, a ty ho přemění na alkohol. Ten finální alkohol my vlastně vnímáme klasicky, jako kdyby byl z běžných přírodních cukrů, jako je fruktóza a glukóza. To, čím se doslazuje ten mošt, tak to je většinou sacharóza,“ popsal Dvořák.

Doslazování moštu je podle něj poměrně běžné, alespoň v severněji položených oblastech, kam patří i Česká republika. Díky tomu má nápoj dost alkoholu a také není tolik znát kyselina. Běžný konzument prý moc velký rozdíl nepozná.

„Pak se akorát na etiketě nemůže objevit, že to je víno s přívlastkem, nýbrž třeba jenom jakostní víno, popřípadě zemské víno,“ poznamenal Dvořák.

Přesto se doslazování moštu na vínu projevuje. „Budou mu trošku chybět extraktní látky, to znamená nejen cukr, ale i další látky, které v tom vínu budou působit trošičku fádně, nebude to tak plné víno a bude možná trošičku poznamenané někdy třeba i nádechem plísní nebo hnilob, které jsou v současném roce poměrně intenzivní,“ dodal Dvořák.

Petra Hosenseidlová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme