Vinaři z Litoměřicka začali se sklizní. Úroda bude podle nich i přes jarní mrazíky dobrá

12. září 2017

Vinaři z Litoměřicka sklízejí a připravují se na vinobraní. První hrozny jdou na výrobu burčáku. Navzdory jarním mrazíkům se vinaři shodují, že úroda bude dobrá. Sucha vinohrady v tomto regionu nezasáhla. Loni byla úroda nadprůměrná.

Vinaři na Litoměřicku dnes (12. 9.) začali se sklizní. Úroda bude podle nich letos dobrá. „Zatím sklízíme víno jen na burčák, na ta první vinobraní. Vypadá to dobře, má to kolem 17 stupňů cukru, takže si myslím, že bude kvalitní,“ věří vinař Pavel Hrabkovský a dodává: „Uvidíme, jak se budou cukry zvedat, a podle toho pak začne regulérní sklizeň.“

Některé zemědělce na Litoměřicku trápilo sucho, to ale podle Hrabkovského vinařům sklizeň neovlivnilo. „Nás to sucho nepostihlo, bobule jsou pěkně nalité, myslím, že úroda bude pěkná.“

Pokud bude vinařům počasí přát, chtěli by mít sklizeň pod střechou do měsíce.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio