Vísecký pramen v Podbezdězí zmizel v nádrži, kterou do skály vytesali místní lidé

13. leden 2017
Česko – země neznámá

Oblast Podbezdězí ve Středočeském kraji patří k vyhlášeným romantickým místům. Pokud se vydáte po zelené turistické trase z vlakového nádraží Trnová, dostanete se údolím k Víseckému prameni. V 17. a 18. století se místní skály využívaly jako skalní byty. Mlýny a Vísecký pramen dokládají, že místní obyvatelé měli mimořádnou schopnost přizpůsobit okolí svým potřebám.

Vísecký pramen v lesích nedaleko obce Březovice není na první pohled vidět. Lidé nad ním totiž vytesali ve skále jakousi nádržku, která vodu zachycuje a které se dnes říká Studánka. Dříve vedlo dolů k prameni schodiště. Pramen byl ale natolik vydatný, že zaplnil vodou celý prostor nádržky.

Pro vodu si k prameni chodívali především obyvatelé blízké obce Vísky. V té se narodil i známý loupežník Wenzel Kummer, který se stal hlavní postavou pohádky spisovatele Karla Sellnera o Petrovských loupežnících.

Dnes vypadá Vísecký pramen jinak než v 17. a 18. století, kdy k němu lidé chodívali s vědry pro vodu. U pramene je nová cesta, která částečně brání odtoku vody. Kdysi přirozeně odtékala a k prameni se sestupovalo do hloubky přibližně tří metrů.

Na skále nad tůňkou je patrný zářez, kde byla původně umístěná stříška chránící pramen

Aby se lidé k prameni pohodlně dostali, vysekali ve skále nádržku, jejíž jednu stěnu tvoří skála, zatímco druhá strana je vyrovnaná z pískovcových štuk. Dnes je nádrž zcela zaplněná čistou vodou, která díky hloubce nádržky a okolním lesům vypadá až černě. Přímo nad pramenem dodnes uvidíte ve skále zářez, kde kdysi stávala stříška.

Spustit audio