Vítání ptačího zpěvu na přelomu dubna a května

22. duben 2013

Přes sto jednotlivých vycházek konajících se koncem dubna a začátkem května, jejichž cílem je společně se zaposlouchat do melodií ptačích písniček a potěšit se z krásy jarní přírody, pořádá po celém Česku Česká společnost ornitologická.

Každý tak má možnost najít si termín i místo Vítání ptačího zpěvu, které mu nejvíce vyhovuje. Kompletní seznam připravených vycházek lze nalézt zde.

„Vítání ptačího zpěvu nabízí možnost zažít jarní přírodu tak, jak se s ní většina lidí v současnosti nesetkává,“ říká Zdeněk Vermouzek, ředitel ČSO. „Některé vycházky začínají skutečně velmi časně ráno, za rozbřesku, a návštěvníci se mohou všemi smysly ponořit do probouzející se jarní přírody. Bezprostřední zážitky ještě umocní zkušení průvodci z řad členů ČSO, kteří pečlivě vybrali ty nejzajímavější trasy a doplní je zajímavými informacemi.“

Kromě hlubokého estetického zážitku nabízí Vítání ptačího zpěvu seznámení se s běžnými i vzácnými druhy ptáků, na řadě míst jsou připraveny ukázky odchytu a kroužkování ptáků, přednášky, kontroly ptačích budek a program pro děti.

Vítání ptačího zpěvu se koná v Česku již jubilejním dvacátým rokem a navazuje na tradici založenou v roce 1983 v Birminghamu pod názvem Dawn Chorus Day. Vítání ptačího zpěvu posléze převzaly další organizace BirdLife International.

autor: ČSO
Spustit audio