Víte, co je dražší než zlato? Rohovina nosorožců. Boj s překupníky pokračuje

8. březen 2016

Její cena je dvakrát vyšší než cena zlata. Za jeden kilogram překupník účtuje 65 000 dolarů! Když pašeráci vyvolali v roce 2009 uměle fámu, že prášek z rohu nosorožců pomáhá při léčbě rakoviny, nelegální obchod s rohovinou enormně stoupl. Dnes se v tomto byznysu "točí" zhruba 1,5 miliardy dolarů.

Největší zájem o tuto komoditu má Vietnam.

Tato a další zajímavá fakta uvedla na své čtvrteční přednášce v královédvorské ZOO Pavla Říhová z České inspekce životního prostředí. Natáčela redaktorka Dana Voňková.

Česká republika a Vietnam se v loňském roce dohodly na společném boji proti nezákonnému obchodu s ohroženými zvířaty.

Čísla jsou alarmující - zatímco v roce 2007 bylo v Jihoafrické republice upytlačeno 13 nosorožců, v roce 2014 stoupl jejich počet na 1215!

Mgr. Pavla Říhová povídala o obchodu s nosorožčími rohy, o tom, proč je situace nosorožců dnes tak kritická, o těžkém boji s pytláky, překupníky a asijskými mafiemi, který se kupodivu nevyhýbá ani nám.

Světový den divoké přírody oslavila ZOO Dvůr Králové se sedmnácti pracovníky Celní správy v čele s plukovníkem Mgr. Lubomírem Doskočilem při celodenním programu v ZOO.

Prohlídli si tropické pavilony včetně zákulisí pavilonu Vodní světy a Darwinovy stanice.

Podaří se na planetě zachránit severní bílé nosorožce?

V Galerii obrazů obdivovali malby Zdeňka Buriana a v expozici Velké expedice Josefa Vágnera se seznámili s africkými transporty divokých zvířat do ZOO Dvůr Králové a naopak je jich vývozy ze ZOO do Afriky.

Prohlédli si také dotykové stoly, na kterých studenti mimo jiné předvádějí návštěvníkům pochybné suvenýry.

Seznámili se s osvětovou činností ZOO na CITES výstavce v předsálí galerie Tengenenge.

Tam byl World Wildlife Day zakončen přednáškou Mgr. Pavly Říhové, která pracuje jako vedoucí oddělení České inspekce životního prostředí, jenž se zabývá potíráním nelegálního obchodu s živočichy na území ČR.

Světový den divoké přírody. Celní správa a Pavla Říhová v ZOO Dvůr Králové nad Labem
autor: DV
Spustit audio