„Víte, kdo vymyslel pivo? Egypťani!“ dozvěděl se náš reportér v Alexandrii

Alexandrie je druhé největší město Egypta a rušný námořní přístav. Kdysi to také bývalo kosmopolitní centrum, kde žily i velké komunity Evropanů. Jednu z mála živých památek zaniklé alexandrijské multikultury jsme navštívili. A pamatují si tam i na Čechy!

Muezínové v centru Alexandrie zrovna svolávají k modlitbě při západu slunce. Ulice tu tvoří pravoúhlou síť lemovanou krásnými, ale poněkud sešlými koloniálními budovami, a já stojím na chodníku před malým, nenápadným vchodem, nad kterým je prostý nápis Spitfire v angličtině a arabštině.

Dveře do temného interiéru jsou otevřené a jako by lákaly jen zasvěcené kolemjdoucí. Já se jdu ale dovnitř podívat.

Češi už lodě nemají. Egypťan nechápe

A už se mě ujímá jeden z majitelů podniku Alí. Když zjistí, že jsem z Česka, bere mě za rukáv a táhne mě do zadní místnosti, kde mi ukazuje velkou českou vlajku.

„Chodili sem Češi, kteří pracovali v elektrárenské firmě. Já mám Čechy moc rád, ti nedělají problémy,“ vzpomíná asi padesátiletý barman Alí na dobu, kdy byly české obchodní vztahy s Egyptem ještě čilé.

„Proč sem už nejezdí české lodě? Ještě tak před dvaceti lety sem jezdila česká loď se zbožím. A teď nic,“ vzpomíná Alí i na české námořníky a já mu horko těžko vysvětluju, proč už žádné lodě nemáme. Moc to nechápe.

Do jedenoho z posledních alexandrijských barů vede nenápadný vchod z ulice

Egyptská láska k české „žavě“

Stěny jsou oblepené samolepkami a občas mezi nimi zahlédnu nějaký známý český podnik, třeba reklamu na Plzeňský prazdroj. Tady nad stolem je zarámovaný plakát s polonahou ženou. A je to reklama českého Jablonexu.

„Češi vyráběli škodovky, tatry a taky motorky Jawa. Já mám jawu doteď! Teď ale stojí, už nejsou náhradní díly. Je to model 1965,“ Alí značku vyslovuje „žava“ tak jako všichni Egypťané a teď si všímá mého rostoucího zájmu. Když mu říkám, že mám doma na chlup stejný typ, musí mi svůj stroj ukázat.

V uličce vedle baru odhrnuje plachtu z krásné vínové panelky 250. „Potřebuju vidličku řazení a karburátor. Když mi to přivezeš, zaplatím ti to. Ale český, ne čínský,“ přeje si Alí a já mu rád slibuju, že se mu po všem podívám.

A víte, kdo vymyslel pivo? My, holedbá se Egypťan

„Ty víš, kdo vymyslel pivo? Faraoni! Egypt je první země, kde se dělalo pivo!“ ujišťuje mě a možná si tím trošku omlouvá svůj prohřešek proti náboženským předpisům.

S Pink Floydy z baru teď vytváří muezin z ulice originální remix a Alího lokál, jeden z posledních v kdysi kosmopolitní Alexandrii, se pomalu plní. Je čtvrteční večer a bude tady živo.

autor: mac
Spustit audio