Víte, které město má nejvíce rybářů? Ostrava!!!

9. červen 2016

Je to možná hodně překvapivé, ale nejpočetnější rybářský spolek najdete v průmyslové Ostravě. Má přes 6000 členů. Vydali jsme se proto na jedno z míst, kde mnozí velmi rádi nahazují pruty. Je sice blízko dálnice, ale nabízí jedinečný pohled na malebné Svinovské tůně.

Předseda rybářů v Ostravě-Svinově Milan Kratochvíl dokáže veslem dokonale napodobit zvuky, které lovci s pruty dobře znají. Třeba když se ryba vzpíná a bojuje. Uprostřed Ostravy se opravdu chytit téměř cokoliv.

„Plavou tady nádherní kapři, amuři, plotice, cejni, perlíni. Sumec je tady samozřejmě taky, nějaká štika, candát. Těch ryb je tady opravdu hodně,“ vyjmenovává rybář.

Tomuto místu se říká lidově Na Bečkárně. Na břehu tůně stojí rybářská klubovna s dřevěným vodníkem Jakubem. Josef Kašák si to tady nemůže vynachválit. Je na rybách v krásné přírodě a přitom neodjel z Ostravy.

„Poprvé jsem dostal naplácáno, že jsem přišel zmočený z ryb, když mi bylo pět, šest let. Bylo to s kamarády, tehdy to začalo,“ vzpomíná pan Kašák.

Rybářský spolek má letos 90 let a nemá nouzi o dorost a mladou krev. Třeba Radim Vytřas už sbírá medaile ve sportovním rybaření. S prutem a splávkem to umí jako málokdo.

„Mám mistrovský titul krajského přeborníka a loni se mi povedlo být třetí na mistrovství republiky. Čím víc mám času, tím více ho věnuji závodům nebo dětem, které vedu. Sednout si jen tak na ryby je pro mě dnes tak trochu sen,“ směje se.

Čtěte také

Často se stává, že kolem klubovny projedou cyklisté a zvědavě se zastaví. Pokud jsou tady poprvé, ani se jim nechce věřit, že nejsou někde v chráněné oblasti. I tak může vypadat centrum těžkého průmyslu.

Heřmanický rybník

O rybaření v Ostravě se více dozvíte v dnešním dílu magazínu Křížem krajem, ve kterém vás zavedeme ke Svinovským tůním. Poslechněte si záznam pořadu (viz odkaz 'Přehrajte si celý příspěvek').

autor: mrk
Spustit audio