Víte, že je na světě asi 10 tisíc druhů mechů? Vše o mechu se dovíte na výstavě v Novém Jičíně

15. březen 2018

Tyto celkem nenápadné rostliny přitom plní několik důležitých úkolů a není to jen poskytnout měkký podklad pro odpočinek znaveného poutníka. To vše teď ukazují na výstavě o mechorostech v novojičínském muzeu. Lidé si tam mohou nejen ověřit své znalosti, ale také vyzkoušet vlastnosti mechů.

„Návštěvníci mohou u nás spatřit také záchodové prkénko z 14. století. V minulosti se mechorosty používaly k hygienickým účelům. Takže lidi je používali jako vlhčené ubrousky místo toaletního papíru,“ říká Renata Sobotíková, kurátorka výstavy o mechorostech.

Na putovní výstavě, která je zapůjčena z Vlastivědného muzea v Olomouci, uvidíte také makrofotografie vědeckého fotografa Štěpána Kovala. Všechno je pak doplněno nejrůznějšími informacemi o těchto málo známých a přehlížených rostlinách. Dozvíte se zde o základní stavbě těla, o vlastnostech, o významu mechorostu.

„Výstavu jsme doplnili o naši v podstatě nejcennější lokalitu okresu Nový Jičín. Což si myslím, že je vápencová lokalita Kotouč Štramberk. Ukazujeme položky, které jsou sbírané před odtěžením Kotouče a které tady sbíral významný biolog Rudolf Leidolf ze Selnic,“ upozorňuje kurátorka výstavy.

Na výstavě jsou také interaktivní prvky. „Teď třeba stojíme u tabule, která se zabývá obecnou charakteristikou mechorostů. A otázka na té tabuli zní: Jakých rozměrů mechorosty dosahovaly v období prvohor v takzvaném období devonské éry rostlin? Jsou tady čtyři možnosti. Tak když zvolíte třeba, že dosahovaly až dvoumetrových výšek obdobně jako prvohorní přesličky a kapradiny, tak je to špatně. Pokud zvolíme, že dosahovaly stejné velikosti jako v současnosti, odpověď je správná,“ ukazuje na tabulce Markéta Máchová, edukační pracovnice Muzea Novojičínska.

Výstava Mechorosty v muzeu v Novém Jičíně

Jsou tady další interaktivní prvky – například akvárium s vodou. „Mechorosty přijímají vodu a živiny celým povrchem těla, což si děti mohou vyzkoušet tím, že ponoří celou rostlinku do misky s vodou a potom pozorují, za jak dlouho se rozvine ta mechová rostlinka,“ vysvětluje Markéta Máchová.

„Tady je zrovna jedna ponořená. A tady v rohu je váha. Na té si děti mohou vyzkoušet, jak mechorosty dokáží nasávat vodu těmi stélkami. My tady vyzkoušíme a zapneme si váhu. A teď na ni položíme misku se sítkem. V tom sítku je rašeliník a zvážíme. Suchý rašeliník váží 93 gramů. A poté ponoříme do misky s vodou košík a chvilku ho tam necháme, až rašeliník nasaje vodu. A nasátý rašeliník váží 214 gramů,“ dodává edukační pracovnice Muzea Novojičínska.

K návštěvě výstavy v Žerotínském zámku jste zváni až do 27. května.

Výstava Mechorosty v muzeu v Novém Jičíně
autor: Michal Polášek
Spustit audio