Vítězi soutěže Národní cena kvality se staly společnosti Ahold a Kermi

Na slavnostním večeru ve Španělském sále Pražského hradu budou dnes večer oceněny nejlepší firmy a organizace v kategoriích Národní cena kvality a Národní cena České republiky za společenskou odpovědnost. Tyto ceny uděluje odborná porota v 85 státech po celém světě podle stejných pravidel a ocenění tak patří k těm nejprestižnějším, jaké firmy nebo organizace můžou získat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Let My People Live, konference, Španělský sál

Let My People Live, konference, Španělský sál | Foto: Filip Jandourek

Hodnocení odborné poroty je obsáhlé a zaměřuje se téměř na všechny oblasti ve firmě. „Je to komplex. Jestli ta firma má nějakou strategii, jestli má dobré vedení, jestli dobře pracuje s dodavateli s odběrateli, jestli má zaručené procesy,“ říká Vladimír Straka, předseda představenstva ze Sdružení pro oceňování kvality.

„A na druhé straně tím vším dosahuje nějakých výsledků. Jsou to nejen ekonomické výsledky, ale i výsledky ve vztahu k vlastním zaměstnancům, k životnímu prostředí.“

Vítězem letošní soutěže Národní cena kvality ČR v podnikatelském sektoru se stala společnost Ahold. Ocenění Excelentní organizace získal i výrobce otopných systémů Kermi. Ve veřejném sektoru v hodnocení podle modelu excelence EFQM zvítězila Zemědělská fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
V hodnocení Národní ceny kvality podle modelu CAF, určeného pro organizace veřejné správy, se vítězem stala Městská část Praha 18. Ocenění za společenskou odpovědnost získal výrobce a dodavatel automobilových komponentů Brose. Titul společensky odpovědná organizace získala i společnost Provident Financial.
Ve veřejném sektoru v kategorii veřejná správa zvítězil Liberecký kraj. V kategorii sociální podnik si vítězství a titul společensky odpovědná organizace odnese Terapeutické centrum modré dveře.
Pramen: ČTK

Národní cenu kvality v kategorii Exceletntní organizace si dnes převezme společnost Ahold, ale také společnost Kermi ze Stříbra, která se specializuje na výrobu designových topných těles.

„Řekl bych, že největší mezery jsme měli, co se týče společenské odpovědnosti,“ shrnul vše, co museli ve firmě zlepšit, aby si mohli na svůj účet připsat tuto cenu, jednatel společnosti Petr Holeček.

„Uvědomili jsme si, že ta společnost není ve vakuu, ale nějakým způsobem působí a je na ní působeno okolím, takže bychom se měli i trošku odpovědněji chovat.“

Národní cenu za společenskou odpovědnost si dnes večer převezme také Terapeutické centrum Modré dveře, které pečuje o desítky klientů. Podle zakladatelky centra a ředitelky Kateřiny Sivekové pro ni oceněním tvrdá práce neskončila.

„Jedna z těch věcí je dotáhnout ocenění pracovníků u specifických profesí. Nebo je to hodnocení veřejnosti, které v tuto chvíli snímáme pouze ze zpětných vazeb. Nemáme na to vypracovaný mechanismus, který by objektivním způsobem snímal hodnocení veřejnosti naší organizace.“

Kvalitu lze zhodnotit i v jiných oblastech. V evropských zemích je proto tento model využíván nejen v komerční sféře, ale také třeba ve zdravotnictví, školství, policii nebo třeba armádě.

mkp, Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme