Vláda schválila novelu energetického zákona. Elektřina domácnostem nezdraží, tvrdí Sobotka

Pravidla pro ceny za distribuci a přepravu elektřiny by měla být přehlednější. Vláda dnes totiž schválila návrh novely energetického zákona. Norma mění například způsob platby poplatku na obnovitelné zdroje energie (OZE) a má umožnit provozovat malé solární elektrárny bez zbytečné administrativy. Materiál nyní poputuje k projednání do Sněmovny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solární panely nechal Erich Kirschbaum zřídit i na střeše místní školky

Solární panely nechal Erich Kirschbaum zřídit i na střeše místní školky | Foto: Klára Stejskalová

Jednou z největších změn, kterou novela přináší, je změna způsobu platby poplatku na obnovitelné zdroje energie. Ten by měl být nově stanovován podle hlavního jističe. V současné době se poplatek určuje podle spotřeby elektřiny.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD změna způsobu regulace, kterou přináší energetický zákon, by neměla znamenat tlak na další zvyšování cen elektrické energie pro domácnosti.

„Ten zákon předpokládá určité úlevy pro velké odběratele, firmy, které mají vysokou energetickou náročnost z tohoto hlediska. Jakékoliv dopady budou kompenzovány na vrub státního rozpočtu nikoliv na vrub domácností,“ uvedl Sobotka.

Novela energetického zákona má také mimo jiné umožnit rozvoj střešních fotovoltaických elektráren s instalovaným výkonem do 10 kW. Pro jejich instalaci už nemá být nově potřeba licence, a to ani v případě, že se bude jednat o podnikání.

Současná verze návrhu je tak podle odborníků k solárníkům daleko přívětivější než dřívější plány. V nich chtělo MPO stanovit maximální množství výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie s nárokem na státní podporu.

Paragraf ale ze zákona nakonec vypadl, což se nelíbí Energetickému regulačnímu úřadu. Podle něj se Česku může stát, že ho za jeho absenci bude nějakým způsobem sankcionovat Evropská komise.

Novela je od začátku její tvorby neustále upravována, jen na jednání Legislativní rady vlády byl materiál třikrát.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme