Vláda schválila nový protikuřácký zákon, chce, aby platil od roku 2017

Vláda schválila nový návrh protikuřáckého zákona, který poslanci minulý týden zamítli i hlasy hnutí ANO. Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD dnes uvedl, že pevně věří, že ve sněmovně bude schválen a koalice jej prosadí tak, aby začal platit od roku 2017.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kouření. Ilustrační foto.

Kouření. Ilustrační foto. | Foto: Fotobanka Pixabay

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD před dnešním vládním schvalováním protikuřáckého zákona řekl, že resort přes víkend zákon přepracoval. Už před začátkem hlasování se nechal slyšet, že doufá, že návrh zákona projde.

„Doufám, že sliby platí, ale to jsme tady měli i předtím. V koaliční dohodě je jasně stanoveno, že o zákonu se hlasuje tak, jak určí ministr, který ho předkládá. A to se nestalo. Doufám, že tentokrát už do toho koaliční partner nehodí vidle a že ten zákon bude moci projít,“ řekl Němeček.

Nový návrh zohlednil pozměňovací návrhy přijaté ve středu poslanci s výjimkou změny Marka Bendy z ODS, která zaváděla kuřárny v restauracích.

„Na základě jednání koaliční rady jsme zpracovali návrh tak, jak byl upraven Poslaneckou sněmovnou ve třetím čtení. Vyhodili jsme z něj ty kuřácké putky v restauracích, jinak obsahuje přesně všechny pozměňovací návrhy, které prošly Sněmovnou,“ dodal Němeček.

Vicepremiér Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL po hlasování na vládě řekl, jak koalice zajistí, aby se to neopakovala situace z minulého týdne.

„Domluvili jsme se, že v případě, kdy se bude dát očekávat, že budou načítány další pozměňující návrhy, tak si řekneme v koalici, s čím je problém, abychom se těmto věcem vyhnuli,“ popsal Bělobrádek.

„To, že ministr Němeček bude mít neutrální stanovisko k Bendově pozměňovacímu návrhu, samozřejmě věděli kolegové minimálně ve zdravotním výboru již měsíc.“

Šéf ANO a vicepremiér Andrej Babiš řekl, že poslanci jeho hnutí neschválení zákona nezpůsobili. Upozornil na to, že ministr zdravotnictví dal k Bendově návrhu ve sněmovně neutrální stanovisko.

„Kdyby pan ministr Němeček hlasitě protestoval proti pozměňovacímu návrhu Marka Bendy, tak by to prošlo. Kdyby i všichni poslanci ČSSD a KDU-ČSL hlasovali proti, tak by to prošlo,“ tvrdí Babiš.

Norma například zakazuje kouření cigaret v restauracích. Vodní dýmky a elektronické cigarety by v nich naopak lidé podle návrhu kouřit mohli.

Zákon obsahuje nově například i zákaz kouření na nekrytých zastávkách veřejné dopravy či v zoo s výjimkou vnějšího prostoru vyhrazeného ke kouření.

Upraveno je také zacházení s alkoholem. Původní návrh umožňoval na sportovní akci přístupné veřejnosti prodávat pivo. Poslanci normu zmírnili a povolení rozšířili i na víno.

Nová verze zákona by měla platit už od příštího roku. Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD chce zákon prosadit do konce volebního období.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme