Vladimír Burjánek: Uvítání

26. září 2016

Nedávno jsem se sešel s jedním věrným posluchačem rozhlasu, který zavzpomínal na slavný Slámův pořad Tobogánu, který vysílal Český rozhlas a drahnou část času v něm byl velikou hvězdou malíř Vladimír Komárek z Nedvězího. Populární figurou v jeho vystoupeních byl někdejší okresní inspektor kultury. Protože jsem po Vladimírovi nejen zdědil stůl na semilském Domě osvěty, ale legendárního inspektora jsem také znal, mohu potvrdit, že někdy to byly příhody neuvěřitelné.

Jako ta, kterou jsem osobně zažil a kterou, myslím ani Mistr Komárek v Tobogánu nevyprávěl. Do semilské auly měla přijet koncertovat tehdy slavná operní pěvkyně Národního divadla Marie Podvalová. Pořadatelé dokončili přípravu sálu a vše přišel překontrolovat jmenovaný inspektor kultury. Protože se nestihl nikde navečeřet, pojídal rychle nakoupenou stravu v sále tím způsobem, že v pravé ruce měl mezi ukazováčkem a prostředníčkem párek a vedle, mezi prsteníčkem a malíčkem rohlík. Když byl asi v polovině své obvyklé hostiny, objevila se náhle v sále umělkyně, noblesní dáma. Všichni ji šli vstříc uvítat a s nimi i inspektor. Protože ještě nestačil dokončit konzumaci, měl u pravé ruky volný jen palec. Napřáhl tedy svoji ruku s párkem a rohlíkem k dámě a se slovy: Tak tě tady,soudružko, vítám!, zaklínil volný palec do ruky pěvkyně. Ta neměla daleko k mdlobám po oslovení, ale hlavně ze zcela originálního potřesení ruky.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.