Vladimír Burjánek: Zásadovost

10. prosinec 2017

Zásadovost je krásná vlastnost, ale může tomu, kdo ji důsledně uplatňuje, způsobit časem řadu nepříjemností. Zásadovost má různé formy projevu a zaměření. Znám člověka, který třeba zásadně nejí zeleninu i takového, který zase nekonzumuje maso. Vím i o pánovi, který zásadně nejezdí autobusem, další zásadně neřídí a odmítá udělat si potřebné oprávnění.

Naše sousedka ze zásady odmítá jakékoliv prášky a léčí neduhy jen přírodními prostředky, Zásadovost může být mnohdy i úsměvná. Jedna paní u nás zásadně nechodí po chodníku, protože prý tam chlapi plivají a mašíruje jen po silnici. Několikrát na to doplatila.

Jsou tedy různé projevy zásadovosti. Nedávno jsem se s jedním setkal i v rodině. Dvacetiletý synovec si našel zajímavou práci na tři směny ve vzdálené automobilce. Vedle časové náročnosti utratí denně přes sto korun za dopravu.

Současně s ním tam nastoupil i jeho bratranec, který jezdí svým autem. Proboha, proč se s ním nedomluvíš a nepřidáš mu na benzín? Zeptal jsem se ho. S ním jezdit nebudu, řekl rezolutně.

V páté třídě mi u nás doma sebral počítačovou hru, objasnil mi svůj důvod. To je zásadovost. Mluví spolu, odpustil mu, ale pamatuje si to a nic od bratrance nechce. I po deseti letech.

Mozek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.