Vladimíra Dvořáková: Zahraniční velmoc může finančně ovlivnit naše prezidentské volby

19. září 2017

Některá omezení, která platí pro kampaně politických stran před sněmovními volbami, neplatí pro kampaň prezidentskou. Čeho se obávat?

Pro kampaně politických stran před sněmovními volbami platí třímilionový limit na dary. Politické strany taky nesmějí přijímat dary ze zahraničí. „V případě prezidentských kampaní ale tahle dvě omezení neplatí. A to je hodně zvláštní,“ říká politoložka Vladimíra Dvořáková.

„Ve většině zemí, třeba i v USA, zahraniční dary býti nemají. A to víme, co se dělo po volbách po zvolení Trumpa. Už jenom kvůli kontaktům, které tam byly. Není prostě zájem, aby jakákoli zahraniční velmoc mohla finančními prostředky ovlivňovat výsledky voleb. Docela mě mrzí, že se tohle do zákona nedostalo,“ stěžuje si politoložka.

Pomůže nový úřad?

Novinkou letošních sněmovních voleb je nový Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. „Je to důležitý úřad. Měl tu být už mnohem dříve. Dozor nad tím, jak jsou kampaně financovány, je ve všech zemích,“ připomíná Dvořáková.

„Vždycky je to velmi obtížné, vždycky je snaha politických stran někde něco ušetřit, něco neoznámit. Snaha dostat to pod kontrolu je důležitá. Náš úřad nevznikal úplně lehce. Oficiálně vznikl k 1. 1. 2017, ale to se teprve začali vybírat lidé. Ještě v březnu neměli kde sedět.“ Za porušení pravidel kampaně už úřad uložil první pokutu. Strana ODA musí zaplatit 19 000 Kč.

autoři: zis , Vladimíra Dvořáková , rota
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.