Vládní návrh rozpočtu se stomiliardovým schodkem podpořila tripartita

Česká republika je o krok blíž k rozpočtu pro rok 2015. Jeho vládní návrh podpořili odboráři i Svaz průmyslu a dopravy. Zástupci všech stran tripartity odcházeli z večerního jednání ve Strakově akademii spokojeni. Ocenili udržení stomiliardového schodku, podporu investic i zvýšení platů policistů, hasičů a učitelů. Ministři by tak mohli rozpočet schválit už v pondělí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

„Počítáme s tím, že bychom tento dokument měli doprojednat na schůzi vlády 22. září. Jsem rád, že konzultace návrhu rozpočtu se sociálními partnery proběhla způsobem, který nám umožňuje, abychom rozpočtové práce završili a předložili do konce září rozpočet do Poslanecké sněmovny,“ potvrdil premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Návrh státního rozpočtu počítá příští rok s příjmy ve výši jednoho bilionu a 188 miliard korun, výdaje jsou o 100 miliard vyšší. Schodek rozpočtu by tak neměl přesáhnout 100 miliard. To ocenil i prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Večerní jednání tripartity zaznamenala reportérka Lenka Jansová

„Jsem spokojen s hlavním parametrem, že to nebude víc než 100 miliard a že to bude pod 3 procenta HDP. To je pro byznys zásadní, je to ve vazbě i na budoucí euro, maastrichtská kritéria a všechny tyto položky.“

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula upozornil, že vláda počítá s příliš vysokým hospodářským růstem.

„Není ještě úplně zohledněno to, co se může odehrát vně České republiky. To je jak situace na východě, tak na západě. Ochladnutí německé ekonomiky kontra sankce a pokračování negativního vývoje vůči Ruské federaci, potažmo situace na Ukrajině. To jsou proměnné, které je nutno brát vážně."

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme