Vlci se nažrali, přesto ovce zůstanou celé. Na Broumovsku řádí vlčí smečka a stát vyplácí náhrady

2. srpen 2016

Farmáře na Broumovsku trápí vlčí smečka. Tito predátoři sice pomáhají regulovat stavy divokých prasat nebo srnčí zvěře, ale způsobují také škody na hospodářských zvířatech. Chovatelé pak mohou po státu požadovat náhradu škody, kterou mají vlci na svědomí. Žádostí o kompenzace přibývá a Královéhradecký kraj začíná první žádosti vyřizovat. Víc informací má redaktor Josef Ženatý.

Dostali už někteří chovatelé náhradu za zabitá hospodářská zvířata vlky?
Zatím ne ale v nejbližší době ji dostanou. Ten proces je totiž trochu složitý, chovatelé musí podat žádost o odškodnění na krajský úřad, který to předá ministerstvu financí. To situaci zhodnotí, žádosti posoudí a pak je kraji zpět pošle vyřízené. A zároveň pošle i peníze.

Proces už je u některých žádostí u konce a schvalovala je krajská rada.

Čtěte také

Kolik jich zatím je upřesňuje Martina Götzová z krajského úřadu: „Rada kraje schválila přijetí prostředků z ministerstva financí ve výši 90 tisíc korun. Ty by měly pokrýt asi 6 žádostí o náhradu škody. Ministrestvo financí bude ještě rozhodovat o 4 žádostech. Tak chovatelé uplatňují nároky ve výši 40 tisíc korun."

Kolik zvířat už tito tři vlci na Broumovsku usmrtili?
Co se týče hospodářských zvířat tak těch je do dnešního dne zhruba osmdesát, jsou to především ovce a kozy. Byl ale i případ, kdy si vlci troufli na tele.

U lesní zvěře je to těžko říct, správa CHKO ale předpokládá, že to číslo bude podstatně vyšší doma chovaných zvířat, ale přesná čísla nejsou.

Přesto, jak dodává Petr Kafka ze Správy CHKO Broumovsko, jsou vlci v přírodě důležití a potřební: „Vlk je vrcholovým predátorem zejména kopytníků, kteří naopak zase mohou způsobovat škody třeba v lesnictví, nebo v zemědělství. A může účinně redukovat jejich stavy a přispívat k jejich ozdravení."

Vlci na Broumovsku působí chovatelům škody

Pokud by tedy některý hospodář našel například mrtvou ovci, u které by měl podezření, že ji zabil právě vlk - co má dělat, jak postupovat?
Především je potřeba celou věc řešit rychle. Pokud by se to stalo na území chráněné krajinné oblasti, tak pak zavolat její správu. Jinak uvědomit nejbližší městský nebo obecní úřad s rozšířenou působností. Úřady by měly zjistit, jestli zabíjel vlk a případně najít nějaké jeho stopy.

Vlci na Broumovsku páchají škody (ilustrační foto)

Pak je důležité zavolat veterináře aby zjistil, jestli příčinou smrti byl opravdu útok vlka, nebo jestli to zvíře nezemřelo dříve přirozenou smrtí a vlk se pak nepřišel jen nasytit.

Pokud tedy i zverolékař potvrdí, že útočil vlk, tak je pak třeba celou věc zdokumentovat, prokázat vlastnictví zabitého zvířete a nakonec vše nárokovat na krajském úřadě.

autor: zen
Spustit audio