Vlk za dveřmi

16. duben 2014

Gruzínští pastevci by si zřejmě měli více hlídat své pastevecké psy. Ti mají hlídat jejich stáda před vlky, ale často se s nimi místo toho intimně zaplétají. Prokázala to genetická studie vlků a pasteveckých psů.

Pes vznikl z vlka před 14 000 až 30 000 lety. V Evropě se tyto domácí a divoké psovité šelmy prakticky nemají šanci potkat a zkřížit, ale v Asii je situace jiná. Mnoho psů zde žije stejným způsobem jako před tisíci let - nejsou pod těsnou kontrolou ze strany člověka, ale pohybují se zcela volně a střeží velká stáda dobytka před nebezpečím ze strany lidí i zvířat. Šelmou, která by mohla uchvátit například ovci, je medvěd, irbis a především vlk. Pasteveckého psa a vlka vnímáme jako odvěké nepřátele, ale v horách gruzínského Kavkazu se ti dva nebezpečně sblížili.

Dokazuje to studie vědců z tbiliské státní univerzity a zoo v Tbilisi, kteří zkoumají konflikty mezi lidmi a vlky. Počet případů drancování stád vlky se po roce 2000 v Gruzii výrazně zvýšil a dokonce bylo zaznamenáno několik útoků na člověka. Vlci také byli spatřeni nejen v divočině kolem stád, ale i v hustě zabydlených oblastech. Dosavadní pozorování naznačují, že kříženci psů a vlků ztrácejí ostych a strach před lidmi. Vědci se proto rozhodli prozkoumat genetiku vlků žijících nedaleko lidských obydlí a určit, kolik z nich má v sobě psí krev. Mitochondriální DNA a takzvané mikrosatelitní markery, které se využívají při studiu příbuznosti, zanalyzovali u 102 vlků, 57 pasteveckých psů a osmi "voříšků". Vzorky DNA získali z chlupů, výkalů i krevních vzorků.

Kříženec vlka a pasteveckého psa v první generaci

Sice očekávali, že najdou jedince se smíšeným původem, ale skutečný rozsah křížení mezi psy a vlky je překvapil. Víc než 13 % vlků má podle výsledků jejich studie nějakého psího předka a více než 10 % pasteveckých psů má ve svém rodokmenu vlka. Důležité je také to, že 2 až 3 % hybridních psů a vlků jsou kříženci v první generaci. Naznačuje to, že mesaliance pasteveckých psů a vlků jsou přinejmenším v Gruzii častější a nedávnější událostí, než se zatím soudilo. Je také pravděpodobné, že výměna genetického materiálu mezi psy a vlky ovlivňovala psí plemena ještě celá tisíciletí poté, co lidé psa domestikovali.

Pastevecký pes

Zdroj: Journal of Heredity, ScienceDaily

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio