Voda i meteorit v největším australském jezeře a chystaný návrat lodi Calypso

16. leden 2016

Více než dva tisíce let starý čaj z hrobky čínského císaře a příprava první slovenské družice.

Francouzskému sdružení Equipe Cousteau se konečně podařilo získat dost prostředků k opravě lodi Calypso, na níž se kdysi plavil po světových mořích oceánograf a dokumentarista podmořského „světa ticha“ Jacques-Yves Cousteau. Bývalá minolovka, přestavěná po válce na plovoucí výzkumnou stanici, už řadu let chátrá v bretaňském přístavu Concarneau. Znovu by měla vyplout někdy v průběhu roku 2017. Za jakým cílem, to nebylo zatím oznámeno.

Odvar z čajových lístků se v Číně popíjel už ve 2. století před naším letopočtem. Důkaz přinesl nedávno zveřejněný rozbor organických zbytků, odebraných v 90. letech při výzkumu hrobky císaře Ťing-tia, který zemřel roku 141 před Kristem. Obsahem dřevěné krabičky, nalezené v jedné z jam s obětinami, byly čajové pupeny, dosud nerozvinuté lístky čajovníku, ze kterých se podle znalců připravuje velice jemný čaj nejvyšší kvality.

Bezodtoké Eyreovo jezero v poušti na jihu Austrálie, často i několik let vyschlé, se díky silným dešťům zase plní vodou. Kolem jezera, které je většinou jen slaniskem nebo suchou slanou pánví, se začíná objevovat zeleň a živočichové. Nejvíc vody je zatím v zálivu Belt Bay – necelé dva metry. K mrakům i přitékajícím řekám vzhlížejí s nadějí členové místního jachtařského klubu, který při dostatečném množství vody pořádá na jezeře oblíbené regaty.

Výzkumná loď oceánografa J.-Y. Cousteaua Calypso v roce 2007, při převozu na renovaci

Jen pár dní před tím, než do Eyreova jezera přitekla voda, objevil britský vědec Phil Bland v jeho slaném bahně jeden a půl kilový meteorit, který spadl loni v listopadu. Pád viděla řada svědků a zaznamenaly jej i kamery australské bolidové sítě. Díky tomu se podařilo spočítat dráhu tělesa a zjistit, že k nám přilétlo zpoza oběžné dráhy Marsu. Jedná se o chondrit – čtyři a půl miliardy let starý úlomek materiálu z doby, kde se tvořila Sluneční soustava.

V květnu se do vesmíru podívá první slovenská družice. Na oběžnou dráhu ji vynese raketa Falcon 9 americké společnosti SpaceX. SkCUBE patří mezi experimentální družice typu CubeSat v podobě krychle o hraně 10 centimetrů a hmotnosti jeden kilogram. Družice ponese palubní počítač, kameru a také zařízení pro příjem velmi dlouhých rádiových vln z vesmíru i horních vrstev atmosféry. Všechny komponenty družice skCUBE byly vyrobeny na Slovensku.

Zdroj (není-li uvedeno jinak): ČTK

Vysíláno v Planetáriu č. 3/2016, 16. ledna.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio