Vodní kolo pro rozvojový svět

17. leden 2014

Někdy i velmi jednoduchá až banální technologie či inovace může mít obrovský dopad. To je zřejmě i případ vodního kola sdružení Wello, které může velmi usnadnit práci milionům nosičů vody v rozvojovém světě nebo v oblastech bez vodovodní sítě.

Jeho nasazení pomůže zejména ženám a dětem, které tuto otrockou práci ještě dnes v řadě zemí často vykonávají.

Sdružení Wello je sociálně-podnikatelskou organizací se sídlem v USA. Sdružení si právě dalo za cíl vylepšovat pomocí různých inovací život obyčejných lidí v rozvojových zemích. Od září roku 2011 začali sbírat údaje o zásobování vodou v méně rozvinutých oblastech Indie, jako je například Rádžastán. Zjistili, že průměrná nosička vody věnuje jejímu obstarání a transportu asi jednu čtvrtinu svého pracovního dne, přičemž na jednu osobu v domácnosti a den je třeba získat minimálně 20 litrů vody. Přitom většina vody je zde přenášena manuálně, prakticky bez jakýchkoliv technických prostředků. Ženy prostě vodu nosí ve větších nádobách na hlavách nebo na ramenou. Najednou tak unesou zhruba 10 až 15 litrů vody, a musejí se k jejímu zdroji proto vracet i několikrát denně.

Pokud by někdo chtěl převážet vodu na menším vozíku či káře, musel by na jejich zakoupení vynaložit částku zhruba 75-100 dolarů, což si každý nemůže dovolit. Sdružení Wello v tomto případě přišlo se sice minimalistickým, ale přitom značně účinným řešením. Voda bude dopravována přímo v otáčejícím se kole, které je buď tlačeno či taženo připojenou rukojetí jako trakař. V kole je totiž umístěn padesátilitrový plastový barel s vodou, který byl vyvinut právě s ohledem na to, aby vydržel časté používání v tvrdém terénu. Tato nová aplikace jednoho z nejstarších vynálezů na světě, kola, může ušetřit nosičům vody mnoho času i sil, které pak budou moci využít produktivním způsobem, ať už k jiné práci nebo třeba k vzdělávání. Cena kola se bude pohybovat kolem 25-30 dolarů.

Autoři chtějí koncept svého vodního kola dále rozvíjet. Sdružení Wello chce také přispět k technologii čištění a dezinfekce vody.

Zdroje: Wello, Phys.Org, The Guardian

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio