Vojenské lesy přijímají opatření proti africkému moru

21. červenec 2017

Vojenské lesy a statky (VLS) přijímají mimořádná opatření k zvýšení lovu a odchytu divokých prasat v souvislosti s aktuálním výskytem afrického moru prasat na území České republiky. Tento státní podnik spravuje šest lesních oblastí převážně v současných a bývalých vojenských újezdech.

Na základě pokynu veterinářů společnost okamžitě přijala mimořádná opatření ve spravovaných lokalitách na zvýšení lovu divokých prasat. Jedním z nich je zvýšení odměny za ulovení divočáka. Druhým pak intenzivní odchyt černé zvěře do odchytových zařízení.

„Motivujeme zaměstnance odměnami k lovu divokých prasat v našich honitbách. Jde o opatření k redukci černé zvěře. Skutečně efektivní cestu k redukci divokých prasat však vidíme především ve využití odchytových zařízení,“ uvedl ředitel VLS Josef Vojáček.

Vojenské lesy hospodaří v šesti rozsáhlých lesních lokalitách o rozloze 126 tisíc hektarů, které se rozkládají především na pozemcích se strategickým významem pro obranu státu. Jedná se o bývalé vojenské újezdy Ralsko a Brdy, vojenský výcvikový prostor Hradiště v Doupovských horách na Karlovarsku, Boletice na Šumavě a také vojenské újezdy Březina (Vyškovsko) a Libavá (Olomoucko) na Moravě.

V rámci těchto lokalit VLS spravují 24 honiteb, z nichž pouze dvě menší se nacházejí v nárazníkovém pásmu okolo ohniska choroby.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio