Lidé tomu nevěří, ale všechny zvuky na koncertě skupiny Skety vychází jen z úst zpěváků

18. prosinec 2017

Zhruba před sedmi lety vznikla vokální skupina Skety. Získala již řadu prestižních ocenění a její umění v oblasti zpěvu a cappella, tedy bez hudebního doprovodu, ocenili i návštěvníci veřejné nahrávky v Českém rozhlase České Budějovice.

V předvánočním čase zaznělo i několik koled v úpravě aranžéra a skladatele Petra Wajsara. „Úprava písní má určitý systém. Ve střední části by měla být jiná tónina než na začátku, nebo se tam může změnit tempo. Většinou to dělám tak, že jsou dvě rychlejší části na kraji a uprostřed je taková tradičnější část,“ popsal.

K základnímu vybavení kapely patří několik beden, o které se stará Lukáš Prchal. „Vozíme s sebou mixážní pult a počítač na živý procesing audia. Zvukové efekty, které posluchači slyší, primárně vycházejí z úst Sket, ale jsou zprocesované počítačem,“ vysvětlil.

Lidé často nevěří, že vše vychází z úst zpěváků právě v tuto chvíli. „Slyší třeba víc hlasů, než vidí lidí. To je způsobeno tím, že používáme živé smyčkování, takže jeden nebo více hlasů nahrajeme do počítače do smyčky, a to se potom pouští, ale je to smyčka nahraná přímo živě na pódiu. Nepoužíváme žádné přednahrané základy,“ připomněl Lukáš Prchal.

Když Petr Wajsar připravuje aranže, musí samozřejmě na vše myslet. „Se vším, co se děje na pódiu, se v aranžích počítá. Opravdu jsme velmi poctiví a děláme všechno v reálném čase. Ono to ani jinak nejde, protože na různých soutěžích vokálních souborů jsou přísná pravidla, která mimo jiné zakazují jakékoli použití přednahraného záznamu,“ dodal.

Skupinu Skety tvoří Veronika Vítová, Alice Bauer, Marta Kloučková, Michal Strnad, Štěpán Janoušek a Petr Wajsar. Zajímavé je, že i po letech si mezi sebou většinou vykají. „Má to své výhody. Je tam větší úcta ke kolegům a dají se říct kulantním způsobem věci, které by v té tykací formě byly dost nepříjemné,“ komentuje Petr Wajsar.

V letošním roce vyšlo nové album skupiny Skety Týdytý. Zní na něm jenom český jazyk a většinou vlastní skladby. Najdeme na něm i vtipně aranžovanou ústřední melodii ze seriálu Třicet případů majora Zemana a se Sketami si zazpívali jako hosté Aneta Langerová, Lenka Dusilová, Ondřej Ruml, Xindl X, Vojtěch Dyk a Klára Vytisková.

Záznam koncertu skupiny Skety odvysílá Český rozhlas České Budějovice v neděli 24. prosince od 18 hodin, malou ochutnávku nabízí kulturní magazín Kavárna. Dále se dozvíte, že režisér Petr Zelenka připravil pro Jihočeské divadlo novou hru, prožijete atmosféru scénického čtení Listování a můžete si připomenout film Markéta Lazarová.
Celý pořad si poslechněte zde.

Spustit audio