Bulharské volby vyhrála proevropská strana GERB. Sestavení vlády ale nebude lehké

Vítězem bulharských předčasných voleb je proevropská strana Občané pro evropský rozvoj Bulharska. Právě její lídr, expremiér Bojko Borisov předčasné hlasování vyvolal, když loni v listopadu podal demisi. Reagoval tak na vítězství Rumena Radeva v prezidentských volbách. Radeva podporovali opoziční socialisté, kteří zastávají vstřícnější postoj Bulharska k Rusku. Borisovova strana ale sama vládu nesestaví a formování koalice nebude snadné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojko Borisov

Bojko Borisov | Zdroj: Reuters

Po sečtení 90 procent volebních lístku získala strana GERB 32,58 procent hlasů. Výsledky hlasování podle Bojka Borisova ukazují, že jeho občanská strana má povinnost sestavit vládu. Druzí nejsilnější socialisté uznali vítězství Borisova, ale opakovaně odmítli jít s ním do velké koalice. Lídr proevropské strany tedy bude hledat spojence mezi nacionalisty, novou stranou Volja vytvořenou majitelem sítě lékáren a čerpacích stanic a hnutím, které zastupuje práva turecké menšiny v Bulharsku.

Prezident Rumen Radev doufá, že nakonec zvítězí rozum a národní zodpovědnost a vznikne stabilní vláda. Je to potřeba, protože od ledna příštího roku bude Bulharsko 6 měsíců předsedat Radě Evropské unie.

Borisovovo proevropské hnutí dosud vyhrálo všechny parlamentní volby od roku 2009, kdy se v zemi naposledy konalo hlasování v řádném termínu. Dnešní volby byly od roku 2009 v pořadí třetí předčasné.

Strana GERB je výrazně prozápadní a podporuje sankce proti Rusku, tedy zemi, kterou s Bulharskem spojují historické vazby. Socialisté pod vedením Ninovové naopak se sankcemi nesouhlasí a slibují, že pokud dostanou šanci vládnout, vztahy s Moskvou zlepší.

ČTK, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme