Votroci sází na pozitivně naladěné starší hráče, střední generaci i nadějné mládí

27. červenec 2017

Začíná fotbalová sezóna. Letošní dovolená už hradeckým Votrokům dávno skončila, mají za sebou letní přípravu a soustředění. A navíc již v pátek 28. července startuje prvním kolem nový ligový ročník. Jak jsou na něj královéhradečtí připraveni? A těší se vůbec?

V našem studiu vítáme trenéra FC Hradec Králové Karla Havlíčka a jednoho z hráčů, konkrétně mladého nadějného obránce Františka Čecha. Tak, už se těšíte? V pátek to vypukne.
Všichni se těšíme, protože příprava je za námi. Doufejme, že jsme se připravili dobře a začnou mistrovská utkání a o to nám všem jde.

Františku, co znamená ten fotbal pro mladého 18letého kluka jako jste vy? Je to vlastně práce, ne?
Už v podstatě ano.

Pane Havlíčku, o vás se dá mluvit jako o novém trenérovi, vy jste mužstvo převzal po Bohuslavu Pilném na tři poslední ligová kola.
Snažili jsme se o záchranu v první lize, ale bohužel se to nepovedlo. Potřebovali jsme udělat 7 bodů ze 3 zápasů, udělali jsme 6. Na Spartě jsme 3:2 prohráli, kdyby to skončilo třeba 3:3, tak jsme se zachránili. Prostě chyběl nám jeden bod nebo jeden gól dokonce v jednom utkání s Jihlavou, kde na vzájemný zápas jsme vlastně spadli my a Jihlava se zachránila.

Tréninkové hřiště FC Hradec Králové se zcela novým povrchem

A nemáte někdy chuť vlétnout na ten trávník a pomoci klukům?
Tady ne, ale vzhledem k tomu, že jsem donedávna hrál krajský přebor za Červený Kostelec, kde bydlím, tak si myslím, že i teď mě svrběly nohy, když jsme hráli pohárové utkání v Červeném Kostelci a bylo dost složité tam nevlétnout.

Pan Škorpil už prý tenkrát, když jste hrál za Hradec, tak říkal, že z vás jednou bude trenér. Možná jste mu do toho už tenkrát trošku mluvil, ne?
Nemluvil, ale bral jsem si hodně od všech trenérů, které jsem zažil. Samozřejmě jak pozitiva, tak negativa. A snažím se to teď zakomponovat do své trenérské kariéry.

Vy jste trénoval akademii v Hradci, mládež, kluky. Takže ten tým dobře znáte. To je asi pro trenéra velká výhoda.
Tak já znám víc ty mladé kluky, které jsem čtyři roky vedl. Je to ročník 1998, ke kterým patří tady Fanda. A s nimi jsem prožil čtyři krásné roky v mládeži. Pak jsem i rok šéfoval celé mládeži. Postupně jsem prošel skoro všechno v FC a teď poznávám i ty starší kluky, kteří jsou v áčku. A doufejme, že nám to všem bude klapat dohromady.

Musíme představit také Františka. Byl to z vaší strany takový trošku risk jej postavit jej do základní sestavy. Protože všichni se ohlíželi a ťukali si na čelo, to je blázen ten trenér, když tak mladého kluka pošle na hřiště.
Je to pravda. I vedení mi říkalo, jestli jsem se nezbláznil, když jsem říkal těsně před prvním utkáním, že půjde to základní sestavy. Ale samozřejmě to je vždycky risk a risk je to u každého hráče, jestli ten zápas vyjde, nebo nevyjde. Vzhledem k tomu, že to byl jeho debut, tak to bylo ještě složitější, ale Fandovi jsem věřil a myslím si, že ty tři utkání zvládl dobře. Já si osobně myslím, že to bude mít teď daleko těžší.

Františku, byla tam nervozita? V tom prvním zápase za áčko?
Určitě. Byl jsem už dva dny předtím nervózní. Ale pak na začátku zápasu se Slováckem to ze mě spadlo a už jsem hrál uvolněněji, až do zápasu s Bohemkou. Všechny tři už jsem pak nebyl nervózní.

FC Hradec Králové

A co na to trenér?
Jestli do toho můžu vstoupit, tak o té nervozitě tam byla taková perlička. Když jsme byli den před utkáním na soustředění, tak já jsem nebyl nervózní z toho, jestli to Fanda zvládne, věřil jsem tomu. Ale v den zápasu, když jsem ho potkal, tak byl úplně bílej. A já si říkám, no nazdar. Teď jestli to nezvládne hlavně psychicky. Je to vždy takové, než se pískne poprvé a je potřeba se chytit první dobrou přihrávkou. A tak si myslím, že to v 19 letech zvládl dobře.

Těsně před startem nového ligového ročníku by mě zajímala ta letní příprava, kterou už máte za sebou. Jak ji hodnotíte?
Hodnotit ji budeme, až jak se nám povede vstup. Ale vesměs jsme spokojeni, protože to, co jsme si dali za cíl, to, co jsme si naplánovali, tak jsme víceméně zvládli. A hlavně jsme to zvládli tak, že jsme neměli nějaké velké zranění. Vždy při přípravě, kde je větší zátěž, tak se to může stát. Myslím si, že jsme to zvládli dobře a relativně dobře i výsledkově. Ale těžko se bude dívat někdo na výsledky v přípravě, protože hodnotit to budou až v lize.

Karel Havlíček, hlavní trenér fotbalové klubu FC Hradec Králové a jeden z votroků, obránce František Čech

František ovšem nebyl s vámi na tom soustředění. Byl ve světě, v Gruzii. A vrátil se vám trošku zdevastován.
Já jsem s klukama trénoval až teď tady v Hradci posledních 10 dní asi. Předtím jsem byl na mistrovství Evropy v Gruzii. To byl, musím říct, super zážitek, že jsme došli až do semifinále. Chyběl kousíček do finále, což je obrovská škoda.

A o tom zdevastování?
Jak jsme tam méně trénovali, měli jsme spíše herní tréninky, tak teď léčím zranění, mám potíže s lýtkem. Doufám, že to bude už brzy dobré.

S jakou taktikou jdete do té nové ligové soutěže, pane Havlíčku? Je to o tom dostat se zpátky do první ligy, anebo spíš ucelit ten tým a vyrovnat výkony?
Oboje dvoje, si myslím, že bychom rádi. A každý má ambice samozřejmě ty nejvyšší. Nám odešlo sedm hráčů, kteří byli v kádru v minulém roce. Zase jsme tam posunuli některé mládé. Samozřejmě to nechceme hrát jen s mládím, chceme tam i pozitivně naladěné starší hráče plus střední generaci a mít to vyvážené. Ale určitě bychom chtěli hrát o nejvyšší příčky.

Přejeme vám také nový stadion v Hradci Králové. Protože i fanoušci si stěžují, že jste prostě daleko, že tam je ten atletický ovál a fanoušek vám nevidí přímo do tváří. Chce videt to zaujetí, zápal v očích a ve tvářích fotbalistů. Pak možná i ledacos odpustí.
Já si myslím jednu věc, že prostě ten divák, když je blízko, tak vidí dýchat toho hráče, vidí, jakou má snahu a z té dálky tady to prostě vidět není. A myslí si, že to hráč v uvozovkách odfušuje, ale tto tak není. Když si divák stoupne k té postranní čáře, tak je to úplně jiný zápas.

Fotbalový míč
autor: jak
Spustit audio