Vozíčkáře Jana Klenera čeká premiéra na mistrovství světa veslařů

Na veslařském mistrovství světa ve Francii se poprvé představí český hendikepovaný reprezentant. Vozíčkář Jan Klener odstartuje do rozjížďky krátce před šestnáctou hodinou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Klener na speciálně upravené lodi - paraskifu. Foto Jakub Makovička, Český veslařský svaz

Jan Klener na speciálně upravené lodi - paraskifu. Foto Jakub Makovička, Český veslařský svaz

Na jezeře Aiguebelette nastoupí ve stejné kategorii jako dvaadvacetiletý český paraskifař dalších 22 závodníků.

Aby Klener postoupil do semifinále rovnou, musí svoji jízdu vyhrát. Rozjížďky čekají i na další čtyři české posádky, jedna pak pojede opravy.

Klener se jako zdravý věnoval tenisu, hokeji i karate. Vystudoval litoměřické gymnázium. Při studijním pobytu v Drážďanech nešťastnou náhodou, aniž by předtím užil omamné látky, vypadl z balkónu s nízkým zábradlím.

Po 12metrovém pádu si poranil páteř

Padal dvanáct metrů. Dopad na obrubník chodníku mu způsobil porušení míchy. Ochrnuly mu nohy a od té doby je upoután na invalidní vozík.

Klener se nevzdal. Posiloval, jezdil na handbiku a cvičil na motomedu. K veslování ho před rokem přivedl trenér Jakub Makovička.

Letos už Klener získal stříbro na mezinárodní pararegatě v italském Gavirate. Teď by rád přidal další úspěch na světovém šampionátu ve Francii.

Mirko Vasič, David Bernardy Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme