Vrací se na Šumavu další šelma? Fotopasti zachytily kočku divokou

10. duben 2017

Liška obecná, rys ostrovid, kuna lesní – to jsou asi nejznámější šelmy žijící na území Šumavy. Mezi ně, zdá se, bude nutné zařadit ještě jednu opravdovou šelmu, kterou mnozí z nás mají v domestikované podobě doma – kočku divokou. Na její možný výskyt na území Národního parku Šumava poukázaly v nedávné minulosti snímky z fotopastí. Kočku divokou nám představí mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Jaký je rozdíl mezi kočkou domácí a kočkou divokou? Kočka divoká je v průměru o něco větší než kočka domácí. Její zbarvení bývá výhradně šedé nebo šedočerné a určitě se nenechá pohladit od člověka. Fotopasti na Šumavě zachytily kočku divokou několikrát a proto, že se jedná pravděpodobně právě o ní, hovoří její proporce, stavba těla a zbarvení.


Je o něco větší než běžná kočka domácí, má však zavalitější postavu a větší hlavu s menšíma ušima. Délka těla je 50-80 cm, délka ocasu 23-28 cm a hmotnost 5-8 kg. Kočka divoká loví převážně v noci a vede většinou samotářský život nebo žije v párech. Její revíry mají zpravidla velikost 60-70 hektarů.

„Kromě těch několika ojedinělých záchytů pomocí fotopastí na české straně Šumavy jsou i fotografie také z fotopastí z Bavorského lesa z těch nižších poloh a právě v současné době je také snaha získat s pomocí speciálních lapačů srsti nějaký materiál, který by mohl ověřit, že jde skutečně o kočku divokou.“

Říká zoolog Správy Národního parku Šumava Luděk Bufka. Kočka divoká byla přitom vyhubena už v polovině 19. století. Výskyt několika jedinců je pak popsán z konce 19. století a z počátku století minulého jsou zaznamenány zástřely, ale to už se mohlo jednat o migrující jedince. Kočka divoká pak byla před pár desetiletími vysazena v Bavorsku v oblasti Regensburgu a je možné, že se pomalu rozšiřuje i do našich končin.

„Tam bylo v osmdesátých letech vypuštěno asi 120 jedinců kočky divoké, takže ten rozptyl těch zvířat a ta populace stále existuje a není vyloučeno, že tato populace může být zdrojem pro ten výskyt v Pošumaví a na Šumavě.“

A jak je to s přerodem kočky divoké na kočku domácí? Prapředkem kočky domácí není ta, co se pohybuje na Šumavě, ale je to severoafrický poddruh kočky divoké, nazývaný kočka plavá.

autor: jsd
Spustit audio