Vrah z Charlestonu je zřejmě autorem rasistického manifestu, prověřuje to policie

Vyšetřovatelé v USA ověřují původ internetových stránek, které podle všeho patřily Dylannu Roofovi obviněnému z devítinásobné vraždy. Ty naznačují, že mladík je zřejmě autorem rasistického manifestu a zachycují ho se zbraněmi. 21etý běloch, který zaútočil na historický černošský kostel v Charlestonu, zůstává ve vazbě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Američan Dylann Roof obviněný z devítinásobné vraždy v Charlestonu

Američan Dylann Roof obviněný z devítinásobné vraždy v Charlestonu | Zdroj: Reuters

Fotografie vyvěšené na webové stránce zachycují zřejmě Dylanna Roofa, jak spaluje americkou vlajku, jak drží v ruce vlajku konfederace, jak pózuje se střelnou zbraní a na bývalé otrokářské plantáži.

Pravost fotografií zatím úřady nepotvrdily, stejně jako autenticitu manifestu, jehož autor se hlásí k myšlence o nadřazenosti bělochů nad jinými rasami.

V Charlestonu mezitím lidé dál přicházejí přímo ke kostelu, kde Dylann Roof vraždil, vyjádřit úctu obětem útoku i solidaritu pozůstalým. Dnes se kostel také znovu otevře pro veřejnost. Na ranní bohoslužbě se očekává velká účast truchlících.

Zločin rozpoutal debatu o konfederační vlajce. Mnozí Američané zástavu sedmi otrokářských států z dob občanské války považují za symbol rasismu a žádají její odstranění ze všech veřejných institucí.

V sobotu kvůli tomu protestovaly v Charlestonu stovky lidí. Jejich názor podpořil i kandidát na republikánskou nominaci na prezidenta Mitt Romney, který vyzval k odstranění vlajky. Jižní Karolína je poslední americký stát, který ještě umístění vlajky na veřejných budovách toleruje.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme