Vrány šedivky si dělají z aut louskáčky na ořechy

27. březen 2017

Ptáci jsou, pokud jde o jídlo, často velmi vynalézaví. Například vrány šedivky pokládají oříšky na přechody, kde je projíždějící auta zbavují tvrdé skořápky.

Mezi nejinteligentnější ptáky vůbec patří ti z čeledi krkavcovitých. Vrány šedivky, které svým chováním ve městech často vzbuzují zájem náhodných kolemjdoucích, do této čeledi patří také.

Naučily se, že než zápolit se skořápkou, je snazší nechat si ji rozbít. Využívají přitom svých zkušeností z měst a hází na příhodných místech oříšky pod kola aut. Když padne na přechodu pro chodce zelná, stačí si jen pro rozdrcený ořech znovu doletět.


Dokonce jsem slyšel, že havran polní umí počítat asi do dvanácti.Ladislav Hokr, sokolník

Podle sokolníka a znalce ptactva Ladislava Hokra dokáží někteří ptáci přesně rozeznávat auta, nebo dovedou poznat mezi běžnými návštěvníky lesa myslivce. Zatímco běžný houbař je příliš nevyděsí, jakmile vidí myslivecký klobouk, mají se co nejrychleji k odletu.

Vynalézavost ptactva v honbě za potravou, ale může přinášet i jisté potíže. Když totiž zvířata zjistí, že studnicí dobrot může být třeba skládka, je v ohrožení nejen jejich zdraví, ale také pořádek. Aby ptáci neroznášeli odpadky po okolník krajině, jsou na skládky vysíláni sokolníci, kteří se starají o to, aby si vrány a další ptáci hledali potravu jinde.

autor: duch
Spustit audio