Vraždění jen tak neskončí. Má obrovskou odezvu, která přivolává další útoky, míní expert

ROZHOVOR. Jediný útočník s pistolí dokázal paralyzovat Mnichov a strhnout na sebe obrovskou mediální pozornost. Právě to podle odborníka na terorismus Miroslava Mareše inspiruje další potenciální vrahy, kteří o podobném činu přemýšlí. V následujících měsících a letech podle něj Evropu zasáhne vlna podobných útoků jako v Nice, Mnichově či Würzburgu, které se odehrály v posledních dvou týdnech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve všech případech podnikli vražedné útoky jednotlivci

Ve všech případech podnikli vražedné útoky jednotlivci | Foto: Jens Meyer | Zdroj: ČTK

Podle Mareše se radikalizují malé skupiny i jednotlivci, z nichž někteří naplňují znaky takzvaných osamělých vlků. Tedy útočníků jednajících na vlastní pěst, bez napojení na organizaci, proti jejichž výpadům se dá bránit jen těžko.

Téměř denně sledujeme útoky, při nichž umírají lidé. Jde stále jen o souhru náhod, nebo se útočníci navzájem inspirují?
Je to souhra dvou momentů. Jednak zde bylo několik připravených skupin a jednotlivců, kteří začali útočit. Samozřejmě to, že se objeví útoky vyvolávající velkou mediální pozornost, inspiruje další a mohou svůj plánovaný útok uspíšit. Tedy jde o kombinaci dlouhodobější přípravy a odhodlání pod vlivem útoků, jež se odehrály.

Lze tedy říci, že se násilníci vzájemně inspirují?
Minimálně je tam jakási inspirace ohledně mediálního zájmu. Oni vidí, že útok vyvolává mediální zájem, přihlásí se k němu organizace typu Islámského státu nebo to alespoň vyvolá odezvu v komunitě souvěrců či stejně smýšlejících lidí.

Francouzská policie zatkla další dva muže, mohli pomáhat útočníkovi z Nice

Číst článek

Mohou útoky vyprovokovat i ke zkratovitému jednání, tedy vraždění bez delší přípravy?
Každý případ je nutné vidět odděleně, ale vidíme, že útoky z posledního týdne dvou byly plánované. Podívejme na na situaci v Nice či ideově asi odlišně motivovaný útok v Mnichově. Zde vidíme dlouhodobou motivaci, ale může dojít k tomu, že ti lidé pod vlivem útoků urychlí svoje přípravy nebo se rozhodnou k činu, o němž doposud uvažovali velmi volně. Je otázka, jaká příprava se ukáže u německého atentátníka, který se odpálil blízko hudebního festivalu.

Bavorská policie zadržela kamaráda mnichovského střelce, krátce před činem se sešli

Číst článek

Hraje v motivaci útočníků i fakt, že způsobit paniku není tak těžké? Nemusí shánět výbušniny, stačí zaútočit mačetou...
To není novinka, že je možné útočit mačetou či nožem. Zásadní roli sehrává fakt, že i takovýto útok vyvolá velkou mediální pozornost a velkou odezvu u potenciálních sympatizantů. Včetně toho, že k některým útokům, jako třeba v Nice, se přihlásí Islámský stát. Takové věci povzbuzují k podobným aktivitám a vytváří se celková atmosféra strachu. Třeba v Mnichově měl útočník "pouze" pistoli a dokázal celou metropoli paralyzovat.

Osamělí vlci v USA - útoky | Foto: Český rozhlas

Nereagují média na takové události přecitlivěle a nepodporují tak šíření strachu a další potenciální útočníky?
Diváci, čtenáři i posluchači vyžadují rychlé informace. Svádět vinu na média je sporné. Po každém takovém útoku existuje okamžitý hlad po informacích. Média by měla být připravena informovat velmi rychle a kvalitně, aby nedocházelo k šíření fám a hoaxů.

V Bavorsku při výbuchu bomby zemřel útočník, 12 lidí je zraněno

Číst článek

Lze útočníky z posledních dvou týdnů označit za osamělé vlky?
Některé ano, u některých je sporné, zda měli vazby na nějaké organizace. Ve vědecké sféře existují debaty, kdy vlastně někdo začíná být osamělým vlkem a kdy je ideově veden. Řekl bych ale, že je zde velmi silný trend radikalizace osamělých jednotlivců, případně malých buněk. Například v Nice se postupně ukazuje, že nešlo o osamoceného vlka, že měl skupinu podporovatelů. Takže jsou to radikalizované malé buňky, někdy jednotlivci, ale nedá se úplně paušalizovat.

Jaká kritéria tedy musí splňovat osamělý vlk a koho z útočníků z posledních 14 dnů tak lze označit?
Čistě definovaný osamělý vlk je někdo, kdo nemá vazbu na extremistické okolí a čin připraví sám. Případně se nehlásí k žádné organizaci. Řada z útočníků se hlásila k organizaci, především k Islámskému státu. Navíc kolem sebe mají určité skupiny podporovatelů. Tyto znaky by mohl naplňovat útočník z Würzburgu (VÍCE O ÚTOKU ZDE).

Je možné se nějak takovým útokům bránit a předejít jim?
To je velmi těžké. Lze monitorovat komunity, z nichž by mohli vzejít, posilovat bezpečnostní opatření, ale zcela zabránit takovým útokům nelze.

Budeme tedy denně sledovat vraždění lidí v evropských ulicích?
Netvrdím, že každý den. Tato vlna ale ještě bude doznívat. Je otázka, zda se pachatelé z první vlny nevystřílí, neodpálí či nebudou zatčeni. Ale odeznění této vlny není na pořadu dne a Evropa jí bude zasahována v následujících měsících a letech.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme