Všechno, co jste chtěli vědět o ptačí chřipce, ale báli jste se zeptat

24. únor 2017

V České republice včetně Královéhradeckého kraje byl potvrzen výskyt ptačí chřipky. Co to znamená pro chovatele drůbeže? A nemůže virus ohrozit člověka nebo třeba psa? I na to se ředitele Krajské veterinární správy v Hradci Králové Aleše Hantsche ptala v naší radioporadně Jana Kudyvejsová.

Ptačí chřipka se objevila v Královéhrdeckém kraji.

Co to vlastně znamená pro běžného obyvatele?
„Pro běžného člověka je to informace, že virus H5N8 nebo-li Ptačí chřipka, cirkuluje už i ve východních Čechách. Takže chovatelé by se měli vyvarovat toho, aby jejich drůbež byla ve volném výběhu bez možnosti kontaktu s volně žijícím ptactvem. Mít uschované krmivo a napájecí vodu. U daného viru nebyl prokázán jeho přenos na člověka."

Tedy člověk by neměl mít vůbec obavy z přenosu viru. A co jiná zvířata?
„Přenos na jiná zvířata, domácí mazlíčky, samozřejmě prokázán není."

Čtěte také

Jak se vlastně ten virus přenáší z těch volně žijících zvířat na ty chované?
„Je to především trusem. To je hlavní zdroj. Trus tažných ptáků, kteří přelétají přes naše území do teplejších krajin. A může to být i pasivně. To znamená na botách, na oděvech lidí, kteří pečují o ta zvířata. Teď se bavíme o malochovech, což jsou běžní chovatelé doma. A nebo i velkochovy. Ale tam jsme zintenzivnili kontroly a samozřejmě biologická bdělost musí zde být na místě. A samozřejmostí je dodržování hygieny."

Expozice drůbeže

Pokud uvidím mrtvého ptáka, co mám udělat?
„Já preferuji, abyste volali Krajskou veterinární správu. My na to máme krizovou linku, kterou si každý občan nalezne na internetu. Ale samozřejmě i Městská policie a ostatní složky vědí, jak mají postupovat, protože jsem svolal nákazovou komisi Královéhradeckého kraje. A tam jsme se domluvili na určitých postupech. Jak budeme postupovat v případě nálezu uhynulé kachny, nálezu uhynulé labutě i dalších ostatních volně žijících ptáků."

Existuje nějaký předpoklad, jak by se dál ta situace mohla či měla vyvíjet?
„Tak vzhledem k tomu, že v Královéhradeckém kraji je Ptačí chřipka poprvé, v České republice byla poprvé před 10 lety v Pardubickém kraji, tak nechci nějak předjímat, nebo říkat nějaké termíny. Necháme to přírodě, příroda si s tím bude muset poradit. My se budeme věnovat malochovům a velkochovům tak, aby tam ta Ptačí chřipka nebyla. A to je, si myslím, naše poslání."

autor: kud
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.