Vulcan - nová americká nosná raketa

28. duben 2015

United Launch Alliance je konsorcium amerických soukromých firem Lockheed Martin a Boeing, které už dlouho zabezpečuje starty osvědčených nosných raket série Delta a Atlas V. Nyní hodlá zúročit své zkušenosti vývojem nosné rakety nové generace, která má poprvé odstartovat v roce 2019. Nová raketa ponese jméno Vulcan, o čemž rozhodlo vítězství ve veřejné anketě.

Dvoustupňová raketa Vulcan má sloužit jednak k vynášení družic na nízkou oběžnou dráhu, ale zároveň by měla být schopna posílat automatické sondy k planetám. Přitom by měla výrazně snížit náklady na vynesení jednoho kilogramu do vesmíru, a to i ve srovnání s cenou komerčních startů. Vulcan bude zřejmě ve svém prvním stupni používat dva nové raketové motory BE-4 od firmy Blue Origin, které pracují s kombinací kapalný kyslík/metan. Dosavadní raketa konsorcia United Launch Alliance (ULA) Atlas V přitom ještě používá o něco slabší kombinaci ruských motorů RD-180.

Snahou ULA bude po startu zachránit a znovu použít velmi drahé kapalinové raketové motory prvního stupně, k čemuž hodlá využít nafukovacího nadzvukového tepelného štítu, sestupu na padáku a následného záchytu motorové jednotky ve vzduchu pomocí vrtulníku (celý systém nese název Sensible Modular Autonomous Return Technology a bude použitý nejdříve v roce 2024). Kapalinové motory prvního stupně budou při startu navíc posilovány až šesti pomocnými raketovými motory na tuhé palivo.

Metodou záchrany motorů se bude ULA podstatně lišit od firmy SpaceX, která se momentálně pokouší zachránit první stupeň své rakety Falcon jeho řízeným sestupem pomocí padáků a spuštěním raketového motoru, přičemž cílem je přistát na moři na speciální plošinové lodi (dosud však byly všechny tyto pokusy neúspěšné).

Dvoustupňová raketa Vulcan má sloužit k vynášení družic na nízkou oběžnou dráhu, ale zároveň by měla být schopna posílat automatické sondy k planetám

Raketa Vulcan bude také obsahovat dvě varianty druhého stupně, podle druhu určení (starší Centaur, silnější a nový ACES). Doposud bylo konsorcium ULA aktivní hlavně při vynášení vojenských a jiných vládních družic, avšak nově chce ULA cenově i kvalitou konkurovat také firmě SpaceX, v rámci komerčního segmentu vynášení družic do kosmu. Start základní verze rakety Vulcan by měl stát téměř polovinu startu rakety Atlas V (ten stojí asi 165 milionů dolarů), přičemž nejsilnější verze Vulcanu by měla mít větší nosnost než Atlas V, možná i Delta IV Heavy (kolem 20 tun na nízkou oběžnou dráhu).

Zdroje: IEEE Spectrum, SpaceflightNow 1, SpaceflightNow 2, Next Big Future, United Launch Alliance, USA Today

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio