Výbuch domu v Kladně poškodil i sousední budovu. Přes 100 let zde opravovali šicí stroje

U Humlových v kladenských Kročehlavech jste mohli zazvonit, kdykoliv jste potřebovali opravit šicí stroj. Domek, kde rodinná firma sídlila od roku 1870, teď ale kvůli poškozené statice bourají dělníci. Humlovi proto řeší otázku, kde a jak na tradici navázat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výbuch plynu zcela zdemoloval dům v kladenské části Kročehlavy

Výbuch plynu zcela zdemoloval dům v kladenské části Kročehlavy | Foto: Pavel Šuba | Zdroj: Český rozhlas

„Já tomu furt nemůžu uvěřit. Furt si říkám, že je to jen sen a že se probudím. Byla jsem doma u nás v bytě. Když mi to otec volal, tak jsem měla hrozný strach – vlastně ani nevím, co se mi vlastně dělo. Nemohla jsem tomu uvěřit,“ vypráví Kateřina Humlová.

Ještě před týdnem přijímal její otec Jaroslav Huml v domě v Kročehlavech zákazníky. Při pohledu na rodinný domek by teď ale nikoho ani nenapadlo hledat zvonek. Stavaři totiž dům postupně bourají – zbyde z něj jen základní deska.

„Jsou tam věci po mé mámě, otci, spousty fotek, vzpomínky. Ale bez toho se dá žít, to už má člověk v hlavě. Hlavní je, aby měl člověk práci, a teďka v danou chvíli je to takové, že člověk lítá a má pochybnosti, jak to bude,“ říká Jaroslav Huml.

„Pomoc přišla od všech, nečekal jsem to. Obracejí se na mě i zákazníky, které znám třeba 25 let,“ dodává.

Demolice domu Humlových

Postup při demolici domu navíc musí být podle stavbyvedoucího Rostislava Brabce obzvlášť opatrné, aby se nenarušilo místo činu.

„Musíme zachovat suterénní prostor v rámci možností co nejvíce vyčištěný, aby mohlo proběhnout došetření policie a hasičů. Jakmile toto došetří, tak bude dům kompletně strhnut až na strop sklepa. Dál bude postup stanovený statikem,“ popisuje Brabec.

Jaroslav Huml chce svoji firmu rozjet co nejdříve. A pokud to půjde, tak ji vybuduje znovu, na tom samém místě. Do té doby ale musí najít provizorní řešení. Třeba u některého ze známých.

Kristýna Vašíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme