Výbuch v Ansbachu byl zřejmě dílem islamisty, míní bavorský ministr vnitra

AKTUALIZUJEME: Po výbuchu u německého Ansbachu zůstává v péči lékařů 12 lidí, tři z nich utrpěli vážná zranění. Při explozi zemřel útočník, 27letý Syřan, neúspěšný žadatel o azyl. Zřejmě šlo o islamistický sebevražedný útok, myslí si bavorský zemský ministr vnitra Joachim Herrmann. Zatím ale podle něho nejsou důkazy, které by ukazovaly na útočníkovo napojení na takzvaný Islámský stát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá policie vyšetřuje sebevražedný útok v Ansbachu

Německá policie vyšetřuje sebevražedný útok v Ansbachu | Zdroj: Reuters

„Můj osobní odhad, který bohužel považuji za velmi pravděpodobný, je, že toto byl skutečný islamistický sebevražedný útok," řekl v rozhovoru s agenturou DPA Herrmann.

Událost v Ansbachu není podle ministra možné považovat za obyčejný pokus o sebevraždu, protože Syřan přidal do batohu s výbušninou také mnoho ostrých kovových částí, jejich cílem je v okolí exploze napáchat co největší škody.

Syřan se podle svědeckých výpovědí krátce před činem pokusil dostat na hudební festival Ansbach Open, kam se mu ale nepodařilo proniknout, protože neměl vstupenku. Následně nedaleko vstupní brány odpálil nálož v batohu. Útočníka německá policie už znala, měl totiž za sebou několik přestupků. Do Německa přicestoval před dvěma lety, o rok později tamní úřady jeho žádost o azyl zamítly. Podle dostupných informací se kvůli pokusu o sebevraždu léčil na psychiatrické klinice. Jak uvedlo ministerstvo vnitra, hrozila mu deportace do Bulharska.

„Proto musíme vycházet z toho, že toto nebyla jen obyčejná sebevražda, neboť chtěl zřejmě zabít co nejvíce lidí," řekl Herrmann.

Syřana německé policie už znala, měl za sebou několik přestupků. Nejprve se snažil dostat na hudební festival, neměl ale vstupenku. Po chvíli se kousek od vchodu odpálil.

Dva a půl tisíce lidí musely úřady z hudebního festivalu evakuovat. Speciální jednotky teď na místě hledají úlomky z výbušniny, aby zjistily, jaké zařízení měl útočník k dispozici.

„Nejdřív jsme zaslechli, že ránu způsobil výbuch plynu. Pak ale lidé kolem nás říkali, že explodoval batoh. Někdo odpálil nálož uloženou v ruksaku, popsal situaci jeden ze svědků.

Bavorský ministr vnitra: To nemůžeme akceptovat

„Musím vidět, že kromě mnoha uprchlíků se špatnými osudy přicházejí do naší země i lidé, kteří představují opravdové nebezpeční pro bezpečnost lidí v naší zemi," řekl bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann agentuře DPA. „To nemůžeme akceptovat."

V Bavorsku při výbuchu bomby zemřel útočník, 12 lidí je zraněno

Číst článek

Bavorsko zažilo v poslední době několik incidentů. Minulé pondělí napadl sedmnáctiletý žadatel o azyl z Afghánistánu ve vlaku nedaleko Würzburgu sekerou a nožem cestující a čtyři zranil. V pátek v Mnichově osmnáctiletý útočník německo-íránského původu u nákupního centra zastřelil devět lidí a pak sebe, dalších pětatřicet zranil.

Včera se kromě útoku v Ansbachu stalo neštěstí také v sousedním Bádensku-Württembersku, kde v Reutlingenu syrský žadatel o azyl na autobusovém nádraží zabil mačetou ženu a další dvě osoby zranil.

Praha bezpečnostní opatření zatím nezpřísní

Česká policie po výbuchu v německém Ansbachu nechystá zpřísnit současná bezpečnostní opatření. Z informací, které má k dispozici, nevyplývá, že by Česku hrozilo riziko. Policie bude dál hlídat místa, kde se schází víc lidí. Informoval o tom dnes mluvčí Policejního prezidia Jozef Bocán.

Umožněte nasazení armády, vyzval německou vládu bavorský ministr

Číst článek

Vyšetřování výbuchu v bavorském Ansbachu | Foto: Reuters

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme