Výbušní Kneebody míří do Prahy

13. listopad 2014

Energické kvinteto Kneebody sice pracuje s celkem klasickou jazzovou instrumentací, to však jejím členům nebrání využít zkušeností z popu, improvizované hudby, elektroniky či třeba progresivního rocku. Nyní míří potřetí do Prahy - představí se v klubu Jazz Dock 21. listopadu.

Když v roce 2005 založil trumpetista Dave Douglas vlastní, nezávislý label Greenleaf Music, chtěl kromě své tvorby dát prostor i mladým a nadějným kapelám. Jeho první volbou byli Kneebody, pětice hudebníků pocházejících většinou z Los Angeles, kteří dosud nebyli příliš známí, ale měli zkušenosti z turné s Ani DiFranco, Stevem Colemanem, Daedelus, Ravi Coltranem, Snoop Doogg a dalšími.

Od té doby se mnohé změnilo; postmoderně rozkročené kvinteto Douglasův label opustilo, stačilo vydat dvě další alba, z nichž jedno (Twelve Songs by Charles Ives, kde ale hlavně doprovází zpěváka Theo Bleckmanna) bylo dokonce nominováno na Grammy. Jejich novinka The Line je opět plná rockové energie a vzpírá se veškerým pokusům o klasifikaci, nejen ze strany jazzový publicistů.

Poslechněte si ukázky z posledního alba The Line:



Zvuk kapely staví na mohutném elektrickém zvuku ustálené pětice hráčů – Adam Benjamin (klávesy, např. i v kapelách zmiňovaného Douglase), Shane Endsley (trubka, hrál se Stevem Colemanem), Kaveh Rastegar (baskytara), Ben Wendel (saxofon) a Nate Wood (bicí, oba posledně zmiňovaní hráči poslední dobou hrají s Tigranem Hamasyanem).

V souvislosti s Kneebody vytanou na mysli leckteré asociace: Keystone Davea Douglase, Joshua Redman Elastic Band, hnutí M-Base, nebo třeba free-funkové pojetí elektrické kapely Underground Chrise Pottera.

02469988.jpeg

Sama kapela si s podobnými srovnáními starosti nedělá. „Mám za to, že nazývat Kneebody jazzem nebo elektrickým jazzem je skvělé, protože od téhle škatulky se snadno můžeme odrazit a hrát naši vlastí hudbu – překopat představy o tom, co jazz vlastně je,“ říká s úsměvem baskytarista kapely Kaveh Rastegar.

Experimentální formace vystoupila v Praze v letech 2011 a 2013. Novinkou letošní návštěvy je také hudební workshop se členy kapely Kneebody, který se uskuteční v den koncertu v 18:00 v Ateliéru pražské HAMU (na informaci redakci upozornil vedoucí jazzového oddělení Jarmír Honzák).

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.