Vyfotografování asijského jednorožce

14. listopad 2013

Poprvé v 21. století se podařilo získat důkaz o tom, že ve Vietnamu stále žije kriticky ohrožená saola. Je jím snímek z kamerové pasti.

Enigmatická saola (Pseudoryx nghetinhensis) vypadá jako antilopa, ale blíže má k turům. Asi 100 kg těžké zvíře s půlmetru dlouhými rohy bylo objeveno teprve v roce 1992 a vědecky popsáno o pět let později. Kvůli rohům i své nepolapitelnosti pro vědce si vysloužilo přezdívku „asijský jednorožec“. Vyskytuje se pouze v Annamitském pohoří, které se táhne podél hranic Laosu a Vietnamu. Odhaduje se, že celou její populaci tvoří jen pár set, možná dokonce pár desítek jedinců. Výskyt saoly v divočině Laosu byl potvrzen v roce 1999, kdy ji zachytila kamerová past umístěná v laoské provincii Bolikhamsai. Zde také v roce 2010 jednu saolu, která bohužel následně uhynula, chytili místní vesničané.

Logo

Ve Vietnamu se poslední pozorování saoly v přírodě datovalo do roku 1998. Po 15 letech přinesla nový důkaz o jejím zdejším výskytu fotografie, kterou 7. září letošního roku pořídila kamerová past. Na snímku, který včera zveřejnil Světový fond na ochranu přírody WWF, saole sice chybí hlava, ale vědci nepochybují, že je to skutečně ona. Zvyšuje to naději, že se nesmírně vzácné zvíře, které ohrožují především oka pytláků lovících jeleny a cibetky, podaří zachránit.

Zdroj: WWF

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio