Vymírání včel v době zániku dinosaurů

25. říjen 2013

Velké vymírání před 65 miliony lety máme spojené především se zánikem dinosaurů. Mělo ale i mnohem nenápadnější oběti - například včely.

Dřívější studie naznačily, že při vymírání na rozhraní křídy a třetihor před 65 miliony let zaniklo i množství druhů kvetoucích dvouděložných rostlin. Ty se vyvinuly koncem křídy zároveň se včelami, které je opylovaly. Vzhledem k závislosti včel na květech se dá předpokládat, že po boku dinosaurů a dvouděložných rostlin vymíraly i včely. Fosilií včel ale existuje mnohem méně než fosilií dinosaurů, takže se tato teorie obtížně dokládá.

Vědci z New Hampshire University jejich nedostatek obešli pomocí molekulární fylogenetiky. U 230 druhů včel z podčeledi Xylocopinae, která se vyskytuje na všech kontinentech s výjimkou Antarktidy, analyzovali sekvence DNA a určovali evoluční vztahy. Z výsledků vyplývá, že s touto podčeledí se něco dělo právě v době, v níž vymřeli dinosauři.
Prošla obdobím stagnace následovaným velmi rychlou diverzifikací. Tento vzorec naznačuje, že před 65 miliony lety včely masivně vymíraly. Na počátku křídy pak začaly zaplňovat uprázdněné ekologické niky a počet jejich druhů rychle stoupal.

S podčeledí včel Xylocopinae se udály zásadní věci v době, v níž vymřeli dinosauři.   Prošla obdobím stagnace následovaným velmi rychlou diverzifikací

Zdroj: ScienceDaily, PLOS ONE

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio