Výpis z trestního rejstříku lze nově získat přes internet. Podmínkou je datová schránka

Výpis z trestního rejstříku jde nově získat zdarma přes internet. V Česku si tuto novinku, která souvisí se službou Czechpoint home, za první týden fungování vyzkoušelo zatím asi 70 zájemců. Podmínkou je aktivní datová schránka, kterou má zatím asi 740 tisíc firem nebo jednotlivců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Městský úřad, úředník, (ilustrační foto)

Městský úřad, úředník, (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

O možnosti získat elektronický výpis z rejstříku trestů v jakoukoli hodinu doma u počítače zatím lidé moc nevědí.

„Ne, nevím. Ale já hlavně nemám doma internet," říká paní Iveta, která si šla pro dokument přímo na úřad v Praze 4 na Pankráci.

Pražský úřad rejstříku trestů vede Radka Paulová. Podle ní se nyní počet žádostí o vydání výpisů v listinné podobě pohybuje v řádu několika desítek denně, zatímco před deseti lety jich vydávali až dva a půl tisíce. Snížil se kvůli tomu i počet přepážek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výpis z trestního rejstříku lze získat přes internet. Jak novinka funguje, zjišťovala Veronika Hlaváčová

„S osobním podáním přicházejí nejvíc cizinci a osoby, které potřebují výpis z rejstříku trestů pro využití v zahraničí. Momentálně, když sem přijdete, tak tady nepotkáte frontu,“ potvrzuje vedoucí úřadu.

Lidé dávají přednost Czechpointům, které jsou na poštách nebo úřadech. I tam ale musí za výpis zaplatit stejně jako na úřadě sto korun. Zdarma to jde od konce dubna přes internet, podmínkou je ovšem podle mluvčí ministerstva vnitra Martiny Němcové datová schránka.

„Výpis je možné získat vyplněním jednoduchého formuláře na Portálu veřejné správy v sekci CzechPOINT@home. K ověření identity dojde vyplněním přihlašovacích údajů k přístupu do datové schránky fyzické osoby. Během několika minut uživatel obdrží výpis v podobě přílohy datové zprávy," vysvětluje mluvčí.

Jak dodává, novinka se hodí hlavně pro firmy. "Možnost získat jednoduše a zdarma elektronický výpis z rejstříku trestů ocení například mnozí statutární zástupci firem, které se ucházejí o veřejné zakázky, kdy je často jedním z kvalifikačních požadavků právě doložení výpisu z evidence rejstříku trestů fyzických osob."

Elektronický výpis z rejstříku trestů stejně jako ostatní elektronické dokumenty budou mít od července stejnou váhu jako ty papírové. Přijímat je budou muset podle evropského nařízení všechny úřady.

ČRo, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme