Výprava za rysem Kryštofem: pochutnává si na ulovené srně

Naše reportérka se vydala po stopách rysa ostrovida, který žije v Moravském krasu.

V Moravském krasu se skoro rok pohybuje rys ostrovid, pojmenovaný Kryštof. Zoologům z brněnské Mendelovy univerzity se podařilo ho vyfotit a následně také chytit, přitom mu nasadili sledovací obojek a teď za ním pravidelně vyjíždí do lesů. Při takové výpravě byla i reportérka Tereza Kadrnožková.

Se zoologem Martinem Duľou vyrazila do lesů Školního lesního podniku Mendelovy univerzity. Pohybovali se po stopách velké kočky, které zvíře vysílá prostřednictvím sledovacího obojku.

Zoolog chtěl prověřit místo, na které se Kryštof opakovaně vrací – tušil, že na místě najde jeho kořist. A jeho očekávání se naplnilo. V křoví byla ukrytá ulovená srna.

Ulovená srna.

„Tady vidíte záhryzy pod krkem a je udušená. Po dvou měsících jsem kořist ještě nenašel, takže to je super. Máme štěstí. On i tak bude mít tendenci si to zase vzít a odtáhnout někam pryč. Dělá to kvůli divočákům nebo třeba i kvůli tomu, že nás tady bude trošku cítit nebo kvůli tomu, že na něj svítí světlo z fotopasti,“ konstatoval Duľa při prohlídce kořisti.

Zoolog do křoví, kde si rys schovával ulovenou srnu, umístil fotopast. Sám Kryštof ve stejném okamžiku seděl o pouhých čtyřicet metrů dál a z lidské návštěvy ve svém revíru si příliš nedělal. Pouhým okem vidět nebyl, ale Martin Duľa se o jeho přítomnosti přesvědčil díky signálu z obojku.

Instalace fotopasti

„Viděl, že nejsme až tak blízko a nepřibližujeme se k němu, takže neměl důvod se stáhnout. Je v bezpečí. On je v té houštině a ví, co si může dovolit, takže kdyby zaregistroval nějaký pohyb, jak se k němu blížíme, pomalu by se prostě stáhl a šel by pryč a ani bychom o tom nevěděli,“ vysvětlil.

Z výpravy za rysem měl velkou radost, zejména z nalezené kořisti. „Myslím si, že jsme vytěžili z této výpravy za rysem maximum. Tím, že má obojek a vysílá nějaký signál, a víme, kde se pohybuje. To nám pomohlo ho pomocí antény dohledat a dokonce jsme byli úspěšní a našli jsme kořist. Čerstvou kořist, kterou ulovil. Je to mladá srna, takže si myslím, že jsme byli velmi úspěšní,“ shrnul výsledky Duľa.

Rys Kryštof si z fotopastí nic nedělá - klidně u nich hoduje na ulovené srně.

Pomocí fotopastí teď může sledovat, co se s ulovenou srnou bude dít dál – co rys sežere, jak dlouho se z mrtvé srny bude krmit, případně zda mu kořist neukradne jiné zvíře.

„Ze Západních Karpat má kolega záběry, na kterých je vidět, že se rys snaží bránit svou kořist před divočáky. Nepodařilo se mu to, tak se stáhl. Vítězem se stali divočáci, kteří přece jen jsou velká zvířata a rys, než aby riskoval nějaké zranění, se raději stáhne a uloví si jinou kořist,“ popsal případ zoolog.

Záběr z fotopasti - rys u své kořisti.

Zoologové doufají, že rys v Moravském krasu ještě nějakou dobu zůstane. V zimě by se ale mohl vydat na další cestu a to za partnerkou do jiných krajů.

autor: Tereza Kadrnožková
Spustit audio