Vyrazte do zoo, na výstavu HateFree? nebo na masopust. Přinášíme tipy na víkend

29. leden 2016

Děti mají v pátek pololetní prázdniny, vezměte je do zoo. Většinou pro ně přichystali speciální program nebo odměnu za vysvědčení. O víkendu se potom můžete zapojit třeba do masopustního průvodu, který projde skanzenem na Veselém Kopci nebo zámeckým areálem ve Ctěnicích. A nenechte si ujít výstavu fotografií rockových hvězd z 60. a 70. let v pražské Leica Gallery. Hezký víkend!

Ostravská zoo pro školáky
V pátek jsou pololetní prázdniny a v ostravské zoologické zahradě je připraven program pro všechny školáky a jejich rodiče. Můžete navštívit výukové centrum, kde si od 12 do 14 hodin prohlédnete bohatou sbírku preparátů (vycpanin, lebek, zubů atd.), které pracovníci zoo využívají při výukových programech pro školy. Ve 13 hod. se v Pavilonu evoluce uskuteční formou komentovaného krmení symbolické rozloučení s našimi čtyřmi šimpanzími samicemi. Jejich novým domovem se stane Zoo Lipsko.

Zlínská zoo pro školáky
Při příležitosti pololetního vysvědčení nabízí zlínská zoo oblíbenou akci. Každý žák základní nebo střední školy, který předloží letošní pololetní vysvědčení nebo jeho kopii v pokladně zoo, bude mít v pátek a o víkendu zajištěn volný vstup do zoo. Navíc na každého školáka čeká malý dárek. Procházku zimním areálem by si návštěvníci neměli nechat ujít. Velkým magnetem je stále Zátoka rejnoků, kde si návštěvníci mohou rejnoky nejen pohladit, ale i nakrmit. Jedinečné zážitky nabídne expozice tygrů ussurijských, ve které kromě samice Tanji a samce Josepha návštěvníci uvidí dovádět hned tři tygří koťata.

Čtěte také

Královédvorská zoo pro školáky
Školáci i studenti mají za sebou první pololetí školního roku a za svou snahu ve školních lavicích si zaslouží odměnu. V Zoo Dvůr Králové v pátek a o víkendu čeká na školáky odměna už u vchodu do zoologické zahrady. Pokud nebudou mít na vysvědčení horší známky než jedničky a dvojky zaplatí za vstup symbolických deset korun.

Výstava předmětů z ovčí vlny ve Valmezu
Přijďte si užít prázdniny do Muzea regionu Valašsko. V pátek vás v zámku Kinských ve Valašském Meziříčí čeká výroba originálních předmětů z ovčí vlny. Každý, kdo přinese ukázat do muzea vysvědčení, dostane za odměnu malou pozornost. Děti si vlastnoručně nakramplují vlnu a vyrobí z ní ozdobu k zavěšení, náramek, zápich, huňatou ovečku i tematickou placku. Navíc se dozvědí vše o tradičním zpracování ovčí vlny. Připravena je také řada úkolů a hra Staň se dobrým bačou.

Masopust na Veselém Kopci
Pojďte v sobotu na masopust do muzea v přírodě na Veselém Kopci u Hlinska. Uvidíte tradiční obyčej, který je od roku 2010 součástí světového kulturního dědictví UNESCO. Masopustní obchůzky a masky na Hlinecku patří k pradávným obyčejům tradovaným obyvateli po generace. Masopustní obchůzku na Veselém Kopci letos předvedou obyvatelé ze Studnice u Hlinska. V 10 hodin bude slavnostně uděleno povolení k obchůzce, tento obřad bude zopakován ještě jednou ve 13 hodin, následně průvod masek vykročí mezi jednotlivé roubené objekty. V 15 hodin se masky i diváci shromáždí k závěrečnému obřadu, vyslechnou masopustní testament.

Masopustní maskary

Masopust na zámku Ctěnice
Bujará oslava masopustu je připravena na neděli v Zámeckém areálu Ctěnice a bude spojená s oslavou cechu řeznického. O tradiční lidové masopustní veselí se postará Malá česká muzika Jiřího Pospíšila. Chybět nebudou koblížky ani horký mošt a medovina. V 10 hodin se otevírá Masopustní dílna pro děti ve výstavním sálu Špejchar. Připraví si tam tradiční masopustní masky.

Masopust v Hamrech
Taky v Hamrech na Chrudimsku se můžete připojit k masopustní obchůzce. Vyráží v sobotu už v půl osmé ráno.

Masopust v Radimovicích
Nenechte si v sobotu ujít ani masopustní veselí v Radimovicích na Liberecku. Bude spojené s masopustní pochůzkou po obci, představení svatby a pochování basy. Nezbytné masopustní dobroty můžete mlsat po celý den a čeká vás taky soutěž o masopustní koblihu.

Masopust na Dlaskově statku
Masopust se chystá taky na Dlaskově statku u Turnova na Semilsku. Masopustní obchůzka tentokrát proběhne za veselé muziky a masopustních her.

Mníšek pod Brdy

Dětské prohlídky v Mníšku pod Brdy
Udělejte si s dětmi o pololetních prázdninách nebo o víkendu výlet na zámek v Mníšku pod Brdy. Chystají tam speciální dětské prohlídky. V Kouzelném sklepení děti zjistí, kam zmizela čtvrtá věž, na Pohádkové prohlídce s princeznou, kam se schovaly pohádky, ve výtvarném ateliéru si vyrobí něco na památku, na prohlídce Putování za zámeckými skřítky potkají třeba darebného skřeta a na výstavce módy uvidí, jak se oblékal renesanční kavalír nebo rokoková dáma.

Retro víkend ve Slezském zemském muzeu
Prožijte víkend ve Slezském zemském muzeu v retro stylu. V Historické výstavní budově si připomenete, jak lidé v minulém století trávili volný čas. Během dvou dnů budete mít možnost vyzkoušet si volnočasové aktivity 60. a 70. let minulého století, vyrobit si jedinečné upomínkové předměty nebo absolvovat poslední komentované prohlídky této výstavy. Děti se mohou těšit na zábavné edukační programy, hry i drobné odměny. Pro milovníky pohádek jsme přichystali jejich promítání prostřednictvím dětské promítačky z 80. let minulého století. Zájemci o historii se rovněž mohou přihlásit do vědomostní soutěže. Akce se uskuteční vždy od 9.00 do 19.00. Komentované prohlídky výstavy začínají v 10.00 a 15.00 hodin. Součástí akce bude i drobné občerstvení.

Umisťovací výstava koček
Pojďte v sobotu do pražského Toulcova dvora na Valentýnskou umisťovací výstavu opuštěných koček. Začíná v 10 hodin.

Závod v běhu na lyžích v Mariánských Lázních
Pokud budou dobré sněhové podmínky, uskuteční se tento víkend v okolí Mariánských Lázní veřejný závod v běhu na lyžích klasickou i volnou technikou Okolo mariánskolázeňských pramenů. Závod, který je určen jak pro turisty a rekreační běžce, tak i pro výkonnostní lyžaře, má na programu v sobotu od 9.30 nejprve dopolední závod volnou technikou s hromadným startem (muži 15 km, ženy 10 km, junioři 10 km, děti dle věku 0,5/2,5/5 km) a od 14.30 odpolední závod štafet na 4 x 3 km volnou technikou. V neděli je pak na programu od 9.30 hodin závod klasickou technikou (muži 30 km, ženy 10 km, junioři 10 km, děti dle věku 0,5/2,5/5 km).

Tvůrčí dílna ve stylu Karla IV.
V Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou můžete sobotu přijít do tvůrčí dílny k výročí 700 let od narození českého krále a římského císaře Karla IV. Sami si vyrobíte skleněný medailonek a stylovou krabičku v podobě pokladničky.

Houpací pohádky v Praze
Vezměte v neděli své děti na divadelní představení. V pražském Kulturním domě Mlejn má v 15 hodin premiéru inscenace Houpací pohádky Studia Damúza v režii Diany Čičmanové a Dominika Linky.

Libeňský most

Gogolova Ženitba v Opavě
Slezské divadlo v Opavě uvede v neděli premiéru inscenace Nikolaje Vasiljeviče Gogola Ženitba. Opavské publikum se v hlavních rolích může těšit na Terezu Bartošovou jako vdavekchtivou, ale nerozhodnou Agátu, Hanu Vaňkovou jako její tetu Arinu a Ivanu Lebedovou jako neodbytnou dohazovačku Teklu.

Výstava o Libeňském mostu
Národní technické muzeum v Praze otevřelo u své expozice architektury komorní výstavu o Libeňském mostu. Zahrnuje jeho sádrový model, dobové materiály a fotografie i kresby z pozůstalosti autora mostu, architekta Pavla Janáka. Muzeum chce výstavou, která potrvá do konce března, přispět k diskusi o budoucnosti mostu. Město Praha řeší, jakým způsobem ho opravit.

Rockové hvězdy na fotografiích
Fotografie rockových hvězd z 60. a 70. let uvidí návštěvníci výstavy The Haight: Love, Rock & Revolution fotografa Jima Marshalla. Najdou ji v pražské Leica Gallery až do 28. března. Expozice se zaměřuje zejména na poslední koncert Beatles v roce 1966 a na turné kapely Rolling Stones z roku 1972.

Hudební kluby v 90. letech
V pražském Popmuseu v klubu Kaštan můžete navštívit výstavu s názvem Sklepy plné hluku-Hudební kluby v Čechách, na Moravě a ve Slezsku v devadesátých letech. Expozice potrvá do 2. dubna. Navazuje na výstavu U nás ve sklepě s podtitulem Pražské hudební kluby, bary a knajpy devadesátých let, která mapovala zejména období od prvních měsíců roku 1990 a končila policejním uzavřením klubu Bunkr 21. ledna 1997.

Výstava Jiřího Černického v Rudolfinu
Vynálezectví nových útvarů, kterými mohou být různé často funkční objekty a instalace, se věnuje výstava malíře s názvem Divoký sny v pražské Galerii Rudolfinum. Expozici, jejíž součástí je i socha Stalina na schodech Rudolfina revitalizovaná jako funkční pec na chleba, představí laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého z roku 1998 do 10. dubna.

Výstava HateFree?
Z výzvy nejen pro umělce, ale i pro širokou veřejnost vzešla výstava HateFree?, která začala v pražském centru DOX. Před rokem DOX vyzval všechny, kdo chtějí přispět s uměleckým dílem reflektujícím xenofobii a vzájemné soužití. Výstava je součástí projektu HateFree Culture realizovaného Agenturou pro sociální začleňování. Výzvu vyslyšelo několik stovek autorů.

Ukázky děl z výstavy HateFree?

Výstava z historie celnictví u nás
Ve sklepeních plzeňského celního ředitelství si můžete prohlédnout expozici z historie celnictví na území dnešní ČR. Je to jediná takto rozsáhlá stálá kolekce svého druhu v zemi, která ukazuje i současnou práci celníků. Uvidíte množství listinných dokumentů, staré uniformy, zbraně, přenosné pokladny, trezory, štíty, celní pomůcky i ukázky pašovaného zboží. Muzeum mapuje nejdůležitější události historie celnictví od středověku po současnost. Listiny, tabulky, plánky a schémata dokumentují úlohu mýta a cla, vývoj a organizaci celnictví i úkoly finanční stráže a celníků. Nabízí ucelenou kolekci uniforem finanční stráže a celníků od 19. století po současnost nebo pohled do kanceláře finanční stráže z doby před rokem 1918.

Výstava na zámku Veltrusy na Mělnicku
Nejrůznější historické i moderní váhy budou moct od konce ledna vidět lidé na výstavě v budově bývalého špejcharu na zámku Veltrusy na Mělnicku. Dozví se také o historickém vývoji měr a vah v Českých zemích.

Archeologická výstava v Plzni
Nedávné paleontologické nálezy ze dvou významných nalezišť nedaleko Nýřan na severním Plzeňsku představuje výstava v plzeňském Národopisném muzeu. Paleontologové ve výkopech v lokalitách Pankrác a Doubrava našli v letech 2011 a 2013 tisíce zkamenělin, mimo jiné žraloka, býložravou rybu, obojživelníka krytolebce, drobné suchozemské i vodní členovce a množství rostlin z doby před 300 miliony let.

Fenomén československého filmového plakátu
Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě otevřelo výstavu Fenomén československého filmového plakátu 60. až 80. let 20. století. Mezi výtvarníky, kteří se na jejich vzniku podíleli, byli jak umělci, jimž komunistický režim přál, tak ti pro něj nepohodlní, pro něž byla plakátová tvorba jedinou možností obživy. Je mezi nimi i plakát k francouzskému filmu Něžná známé výtvarnice Olgy Poláčkové - Vyleťalové, který získal ocenění na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes roku 1973. Plakátovou tvorbou se živil také třeba Milan Grygar nebo Václav Cígler, dnes uznávaní a oceňovaní výtvarníci. Mnoho děl je anonymních a nelze dnes dopátrat jejich tvůrce.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu