Vyřešená záhada menopauzy kosatek?

14. září 2012
Monitor

Dospělí samci kosatek jsou skuteční „maminčini mazánci“. Po smrti matky se u nich 14x zvyšuje riziko úmrtí.

Samice kosatek dravých (Orcinus orca) se přestávají rozmnožovat ve věku 30 až 40 let, ale dožívají se až 90 let. To znamená, že hned po člověku mají nejdelší menopauzu mezi všemi savci. Existenci dlouhé menopauzy u žen vysvětluje několik teorií včetně populární „babičkovské“ hypotézy. Podle ní je hlavní příčinou to, že menopauzální ženy svou péčí zvyšují šance na přežití vnuků. Žádná teorií ale uspokojivě nevysvětluje, proč jsou samice kosatek dobré dvě třetiny života neplodné. Nyní se však zdá, že správnou odpověď objevil tým vedený britskými biology z Exeterské univerzity a Univerzity v Yorku.

Vědci analyzovali záznamy, které pokrývají období dlouhé 36 let, o dvou populacích kosatek ze severního Pacifiku. Vyplynulo z nich, že matčina smrt 14x zvyšuje riziko, že během následujícího roku zemřou její synové starší 30 let. U dcer existuje stejný, ale méně výrazný trend: smrt matky zvýší riziko jejich úmrtí jenom 3x. Kosatky žijí v rodinných skupinách a samci i samice stráví celý život po boku matky. Starší neplodné samice díky tomu mají šanci zvýšit přenos svých genů tím, že pomáhají svým dětem přežít a rozmnožovat se. A právě to by mohlo být důvodem jejich neobvykle dlouhé menopauzy.

Zdroj: University of Exter

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.