Výroba s naftalenem možná v Benátkách nad Jizerou bude, firma znovu požádala o stavební povolení

Firma Carborundum Electrite plánuje vyrábět v Benátkách nad Jizerou na Mladoboleslavsku brusné kotouče za použití naftalenu. Přes počáteční nezdary o zavedení této výroby, se kterou kvůli možnému zápachu nesouhlasí většina obyvatel, se vedení firmy nevzdává. Opět požádala o stavební povolení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Továrna na výrobu brusných kotoučů v Benátkách nad Jizerou

Továrna na výrobu brusných kotoučů v Benátkách nad Jizerou | Foto: Jana Huzilová

Proti stavbě vystupuje sdružení Arnika a také sdružení Benátky sobě. Jeho členka Monika Zemancová se neobává jen zápachu.

„Rozhodně naftalen v Benátkách nechceme, protože areál je nešťastně umístěný v centru města a je v záplavovém území. Naftalen je látka vysoce nebezpečná vodním organismům a je podezřelá z karcinogenity. Také se bojíme zápachu, má velmi nízký čichový práh,“ podotýká Zemancová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Společnost, která chce v Benátkách nad Jizerou vyrábět brusné kotouče, opět žádá o stavební povolení. Podrobnosti zjišťoval Radek Duchoň.

Upozorňuje také na to, že ovzduší Benátek nad Jizerou už zatěžuje nedaleká skládka komunálního odpadu.

„Už máme v Benátkách skládku, která nás obtěžuje zápachem. Nechceme tady proto další zdroj pachových látek,“ říká Zemancová. Zároveň si ale prý uvědomuje, že firma může nový provoz nakonec prosadit.

Naprosté většině obyvatel města se zavedení nového provozu nelíbí. Najdou se ale i lidé, kteří zastávají opačný názor:

„Moje babička měla naftalenových kuliček a živých květů plnou skříň. Zplodila, uživila a vychovala osm dětí. Všechny jsou zdravotně naprosto v pořádku. Proč zmuchlat a zahodit příležitost, že si 500 lidí ve městě může vydělat peníze.“

Firma může povolení získat

Společnost Carborundum Electrite začala v minulosti stavět zařízení na výrobu porézních kotoučů bez stavebního povolení. Následně požádala o dodatečné povolení stavby.

Stavební úřad ale řízení kvůli nedostatečné dokumentaci zastavil a po odvolání firmy toto rozhodnutí potvrdil i krajský úřad. Firma ale nyní podala další žádost.

Továrna na výrobu brusných kotoučů v Benátkách nad Jizerou | Foto: Jana Huzilová

Podle starosty Benátek nad Jizerou Jaroslava Krále z ODS jsou při případném povolení stavby důležité dvě věci.

„Jde jednak o ochranu vod. Víme, že jsme ve vodárenském pásu násoskového řadu vodovodu Káraný, což znamená zásobování hlavního města Prahy kvalitní pitnou vodou. Pak jde i o celkové pachové vjemy v ovzduší,“ vyjmenovává Král.

Stavební úřad teď musí žádost o stavební povolení prostudovat. Poté ji mohou lidé, sdružení i město připomínkovat. Pokud firma splní všechny potřebné náležitosti, je možné, že povolení získá.

„Chceme tady zřídit monitorovací stanici. Analyzátor ovzduší by nám pomohl v případě, že by tady ta technologie byla instalována, monitorovat ovzduší. Pokud by došlo k porušení, tak by to bylo přesně zachyceno,“ dodává starosta Král.

Vedení Carborunda po několika žádostech o vyjádření přes svůj sekretariát vzkázalo, že nemá zájem se k plánům firmy vyjadřovat.

Anna Jadrná, Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme